AI-forskning i Luleå ska öka jämställdheten inom tech

Män Och Kvinnors Ögon Mot Färgglad Bakgrund

Foto: Adobestock

Forskningsprojektet No Bias ska motverka grabbighet och locka fler kvinnor till techbranschen. I projektet ska deltagarna utveckla en AI-teknik som upptäcker manligt kodat språk och därigenom kan göra rekryteringar mer jämställda.

I Luleå pågår det treåriga forskningsprojektet No Bias med syftet att öka jämställdheten inom tech. Deltar gör Tromb och deras systerbolag Substorm, nätverket Teknikkvinnor, Luleå tekniska universitet och Vinnova.

I samarbete med bland annat genusvetare och språkvetare ska ett AI-verktyg kodas för att detektera ett manligt, exkluderande språk. På så sätt önskar utvecklarna att bryta den partiskhet som gör manligt kodade texter och bilder till norm, skriver Norrländska Socialdemokraten (NSD). 

– Det är svårt att få kvinnor att bli intresserade av yrket. Många vet inte ens vad det innebär och tror att det inte är något för dem. Det kan bli en viss jargong på en arbetsplats om det är övervägande män eller kvinnor, alla vill ju ha en blandning, säger Karin Sjöö Åkerblom, vd på Tromb.

Sex av tio kvinnor ointresserade

Karin Sjöö Åkerblom hänvisar till en undersökning som säger att sex av tio kvinnor är helt ointresserade av att jobba inom tech, en siffra som inte har förändrats på tio år.

– Om man däremot frågar kvinnor om de är intresserade av att jobba med olika arbetsuppgifter som tillhör branschen så är sju av tio intresserade av att göra det. Det visar ju att vi är för dåliga i branschen att beskriva vad det är vi faktiskt gör. Kvinnorna syns för lite.

Förhoppningen är att AI-tekniken ska kunna användas när ny personal ska rekryteras.

– Jag hoppas att det ska bli ett bra och lätt verktyg att använda ute i företagen. Låt säga att du har ett system där du arbetar med rekryteringsannonser så hoppas jag att det här systemet finns integrerat så att den säger till om det finns något i text och bild som behöver justeras.

– Förhoppningen är såklart också att det ska bli fler kvinnor i branschen så vi får bättre arbetsplatser och bättre system för samhället. Och att kvinnor förstår hur kul det här jobbet är.

Projektet finansieras dels av No Bias partners med 2,6 miljoner kronor, och dels av innovationsmyndigheten Vinnova med ytterligare 2,6 miljoner kronor.

9 maj 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonAI, jämställdhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng