8000 svenska betalkort till salu på dark web

Kreditkort Mot Gul Bakgrund; Säkerhet, Darkwebb, Hackare

Foto: Adobe Stock

Två av tre kort som säljs på dark web, säljs tillsammans med annan privat information. Experter menar att de stulna betalkorten endast är ”toppen av isberget”. Korten säljs bland annat med användarens adress och telefonnummer, men också med personnummer och socialförsäkringsnummer. 

6 miljoner stulna betalkort är till försäljning på dark web, varav 8000 är svenska. Detta innebär att Sverige hamnar på plats 36 på listan över världens mest drabbade länder. Information som sålts vidare är kortägarens hemadress (4000 fall), telefonnummer (2700 fall) och e-postadress (2800 fall). Cirka 100 betalkort såldes tillsammans med den svenska ägarens personnummer. Det visar NordVPN:s senaste undersökning.

– De betalkort våra forskare hittade är bara toppen av isberget. Den information som säljs tillsammans med dessa betalkort gör det mycket farligare, säger Adrianus Warmenhoven, rådgivare inom cybersäkerhet på NordVPN, till it-finans.

Kan leda till identitetsstöld

I värsta fall kan dataintrång som avslöjar användarens personuppgifter leda till identitetsstöld. Om angriparna får tag på namn, hemadress och e-postadress, kan lagliga metoder genom exempelvis GDPR:s rätt till mer personlig information, missbrukas för att finslipa identitetsstölden.

– Tidigare har experter kopplat betalkortsbedrägerier till brute force-attacker;när en brottsling försöker gissa ett betalkortsnummer och CVV för att använda sitt offers kort. Men de flesta av de kort som vi hittade under vår undersökning såldes tillsammans med offrens e-postadresser och hemadresser, vilka omöjligen kan avslöjas genom brute force. Vi kan därför dra slutsatsen att de har stulits med hjälp av mer sofistikerade metoder, såsom nätfiske och skadlig kod.

Sverige på 12:e plats i Europa

I Europa är det Storbritannien som hamnar högst upp på listan över drabbade länder. Med sina 164 143 stulna betalkort är landet det tredje mest drabbade i världen. Sverige landar på en tolfte plats med sina 8000 stulna betalkort och klarar sig därför något bättre än sina grannländer. Danmark och Norge hamnar på en sjunde respektive åttonde plats (12 500 att jämföra med 12 000 betalkort). De danska korten hade dessutom ett genomsnittligt pris på 118,52 vilket toppade listan.

Skiftande sannolikhet för kreditkortsstölder

Efter undersökningen sammanställdes ett riskindex som visar på sannolikheten för en invånare i ett visst land att utsättas för kreditkortsstölder. Malta, Australien och Nya Zeeland toppar listan, medan Sverige hamnar på en 52:a plats. Ryssland och Kina hamnar lägst respektive tredje lägst på listan. Flest stulna kreditkortsuppgifter, av de som analyserats, kom dock från USA. Anledningen skulle kunna vara landets stora befolkning och starka ekonomi.

Pålästa användare har lägre risk att drabbas

Adrianus Warmenhoven ger fyra tips för att känna sig säkrare online och betonar vikten av att vara påläst. Det gäller att använda ogenomträngliga, varierade lösenord, att vara uppmärksam på ovanlig aktivitet i sin bank-app, att reagera på dataintrång samt att använda program mot skadlig kod.

– Få brottslingar använder numera brute force för att stjäla betalkortsinformation. Detta innebär att teknikerna blir alltmer sofistikerade. Samtidigt betyder det också att pålästa och välinformerade användare löper lägre risk att drabbas,” säger Adrianus Warmenhoven.

26 maj 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Frida Johanssonsäkerhet

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng