Ukrainas it-sektor ökar intäkterna i krigstider

Ukraina It Sektor Ser Tillväxt

Foto: Adobestock

Trots Rysslands invasion blomstrar it-branschen i Ukraina. Voister har pratat med svensk-ukrainska företaget Sigma och Ukrainas största branschorganisation för it-bolag om utmaningarna i olika faser av kriget, varför en kontinuitetsplan varit A och O, och hur man hanterar att kollegor deltar i Ukrainas beväpnade styrkor. 

It-branschen i Ukraina lyckades erhålla 7,35 miljarder dollar i exportintäkter under 2022, en ökning med nästan 6 procent jämfört med 2021. Detta trots Rysslands fullskaliga invasion 24 februari. 

Voister har pratat med Valery Krasovsky, vd på svensk-ukrainska företaget Sigma Software Group och Konstantin Vasyuk, chef på IT Ukraina Association; Ukrainas största branschorganisation inom it som representerar över 80 000 personer, om hur man har arbetat.

Det är verkligen anmärkningsvärt att den ukrainska tekniksektorn förblev stabil även under vårt lands mörkaste stunder. Trots avmattningen under krigets första veckor, på grund av omlokaliseringen av anställda till säkrare territorier, visade it-företagen fortsatt intäktstillväxt och dragkraft i den värsta kris man kan tänka sig, säger Valery Krasovsky, vd på Sigma Software Group, och fortsätter:

Denna prestation berodde till stor del på att vi i Ukraina lyckades bra med vår kontinuitetsplanering (BCP/business continuity planning) och att etablera diverse utvecklingscenter i Ukraina och utomlands. Det finns en stor potential att växa ytterligare, men med det sagt måste vi i branschen fortsätta anpassa oss till kommande ekonomiska osäkerheter, säger Valery Krasovsky.

Olika utmaningar i olika delar av kriget

Enligt en undersökning har 34 procent av Ukrainas it-företag fullt ut anpassat sig till den nya verkligheten. Dock har majoriteten, närmare bestämt 61,3 procent, inte överkommit alla utmaningar, men arbetar likväl stabilt. Vilka utmaningar det handlar om har förändrats för företagen under 2022, i takt med händelseförloppet i landet, menar Konstantin Vasyuk från IT Ukraina Association.

De flesta it-företag hade beredskapsplaner och krisåtgärder klara redan innan den fullskaliga invasionen inleddes 24 februari. Så man startade inte från noll.

Men i början av kriget låg det överhängande fokuset på att flytta anställda och deras familjer till säkra städer och regioner. Sedan oktober har fokuset snarare varit att förse företag och anställda med oavbruten strömförsörjning och tillgång till internet. Så vi gick från att koordinera logistik till att istället köpa in generatorer, Starlink-terminaler och annan utrustning för kontorsarbete.

Från Sigmas företagsperspektiv var det när kriget utbröt viktigt att säkerställa kommunikation, arbetsredskap och gemenskap.

Efter covidpandemin när många arbetade hemifrån hade redan 95 procent av våra anställda laptops istället för stationära datorer. Detta spelade en avgörande roll för vår förmåga att motstå störningar och kunna arbeta oberoende av fysisk närhet, vilket var särskilt viktigt under evakueringsstadiet. Att kunna arbeta under evakuering var en central komponent i vår kontinuitetsplanering i händelse av militär konflikt.

Att kunna arbeta under evakuering var en central komponent i vår kontinuitetsplanering i händelse av militär konflikt.

Det är också viktigt att regelbundet prata med dina kollegor om situationen. Här har vi etablerat olika chattgrupper i hela vårt ekosystem för att underlätta för medarbetare att kunna ge varandra stöd, utbyta viktig information och så vidare. Dessutom håller vi regelbundna fikapauser, både IRL och online, för att främja teambuilding och samarbete, säger Valery Krasovsky.

Medarbetare vid frontlinjen

74 procent av Ukrainas it-företag har minst en medarbetare som gått med i Ukrainas beväpnade styrkor. I snitt är det mellan 3 och 5 procent av it-företagens personalstyrka som riskerar sina liv vid frontlinjen. Från Sigma krigar just nu 22 anställda i Ukrainas beväpnade styrkor.

När det gäller våra stridshjältar stödjer vi dem genom att fortsätta betala deras löner och hjälpa till med inköp av nödvändig utrustning och kläder. Vi ger även hjälp med behandlingar och mediciner om så krävs. Deras befattningar är kvar i företaget, så de kan enkelt återgå till arbetet när deras uppdrag är slutförda, säger Valery Krasovsky. 

Och än fler är de it-yrkesverksamma i Ukraina som numera är med i landets cyberarmé, över 200 000 personer, enligt Konstantin Vasyuk på IT Ukraine Association.

Mer än två tredjedelar av 300 000 it-specialister försvarar oss mot cyberattacker samt slår tillbaka mot Ryssland digitalt. Detta är något som de kombinerar med sina vanliga jobb och rutiner. Vi har alltid haft en stark it-kompetens och nu är huvudmålet att behålla det vi redan har byggt som land. 

17 april 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonInvasionen av Ukraina

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng