Nytt datacenter för 18 miljarder kronor i Östersund

Östersund Och Datacenter

Ett nytt datacenter från bolaget Eco Datacenter planeras i Östersund. Datacentret är tänkt att ge industrin tillgång till datakraft med lågt klimatavtryck, med spillvärme som kan användas för livsmedelsproduktion.

– Digitaliseringen är avgörande för att lyckas med den gröna omställningen, och därför behövs också en grön digital infrastruktur som kan hantera den växande mängden data. Eco Datacenter 2 i Östersund kommer bli en nyckel för omställningen och vara viktig för både företagens och Sveriges klimatmål, säger Dan Andersson, vd på Eco Datacenter, i ett pressmeddelande.

Fokus på AI-relaterade bolag

Med en investering på totalt 18 miljarder kronor fram till år 2033 är förhoppningen att datacentret också kommer att bidra till uppemot 1 000 nya arbetstillfällen i kommunen. Eco Datacenter har redan anläggningar i bland annat Falun och Piteå, och det som nu ska byggas i Östersund kommer att fokusera på AI-relaterade bolag.

– Digitaliseringen resulterar i ett ökat behov av serverkapacitet. Framför allt ökar efterfrågan på gröna datacenter. Datacentrets storlek kommer att motsvara 10 till 12 fotbollsplaner, säger Dan Andersson till till tidningen Östersunds-Posten.

Enligt Östersunds-Posten beräknas bygget ta cirka nio år, och 200 personer kommer sysselsättas varje dag.

– Att valet föll på Östersund är ingen slump. Kommunen är väl förberedd på att kunna växa, säger Dan Andersson till tidningen.

Växthus och fiskodling

Eco Datacenter 2 blir ett av de största i Sverige och kommer att vara cirkulär redan från början, med spillvärme som bland annat ska bidra till livsmedelsproduktion. För denna senare del står bolaget Warm, som bland annat planerar växthus och fiskodling.

– Det här är första stället i världen där båda parterna är med i planeringen redan från början. Det gör att projektet är alldeles unikt, säger Fredrik Indebetoum, Warms vd, till Östersunds-Posten.

Prislappen på 18 miljarder kommer enligt Östersunds-Posten att delas upp och i dagsläget ser det ut som att Eco Datacenters del ligger på närmare 12 miljarder, medan Warm står för mellan 4 och 5 miljarder. Tidningen rapporterar också att Jämtkraft kommer behöva investera 1,5 miljarder i elnätsutbyggnad.

25 april 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng