Därför trodde Bings chattbot att Googles chattbot låg nere

Ms Bing Och Google Bard Chattbot

Microsoft Bings chattbot svarade jakande på frågan om Googles chattbot Bard var nedstängd. Men svaret baserades på ett skämt från Twitter.

Det ska sägas att Bings chattbot vid det här laget har ändrat sitt felaktiga svar.

Men när tidningen The Verge först uppmärksammade frågan såg det annorlunda ut. Den som då frågade Bings chattbot om huruvida Googles chattbot Bard låg nere, fick som svar att visst gjorde den det.

Och vad grundar Bings AI detta på? En nyhetsartikel som diskuterar en tweet där en användare frågar Bard när Bard själv skulle stängas ner, och Bard svarar då att den ju redan var nedstängd, och hänvisar till en artikel på Hacker News där något skojat om att Bard var släckt.

Lite rörigt, kanske, men poängen är att Bings chattbott tog denna kedja av skämt och felaktig information på allvar, och sa till sina användare att Googles Bard hade stängts ned, trots att den alltså i allra högsta grad går att använda.

Och, resonerar The Verges skribent, trots alla brasklappar som de nya chattbottarna viftar med för sina användare – om att de inte fungerar som sökmotorer och är experimentella – är det oroväckande hur lätt det är att underminera deras trovärdighet, samtidigt som de snabbt har blivit verktyg dit folk vänder sig på jakt efter sanningsenliga svar.

24 mars 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng