Därför pressar Europas telekomsektor techjättarna
Google, Meta, Apple, Netflix, Amazon och Microsoft genererar hälften av all internettrafik i världen. Och Europas telekombolag vill ha betalt.
– Utan teleoperatörerna, utan nätverken, finns det inget Netflix, inget Google. Vår verksamhet är fundamental. Vi är ingången till den digitala världen, säger Michael Trabbia, CTO för teleoperatören Orange i Frankrike, till CNBC.
Relationerna mellan Europas telekombolag och techjättarna i USA är inte på topp, och frågan om vem som ska betala vem och varför har diskuterats under Mobile World Congress i Barcelona.
Telekombolagen tycker nämligen att företag som Google, Netflix och Microsoft åker snålskjuts på näten, och att dessa företag borde stå för delar av kostnaderna av trafiken. Ett av argumenten är att detta skulle kunna bidra till snabbare utveckling och införande av 5G-nät.
– Kan vi få till en sorts tvåsidig modell att fungera, med både kunder och de som skapar innehåll, som betalar operatören? Jag tycker att detta är något vi borde titta på, säger Howard Watson, CTO för det brittiska telekombolaget BT, till CNBC, och jämför med hur Google och Apple tar en del av kakan när appar köps på deras respektive plattform.
Techjättarna slår tillbaka
Matt Brittin, Googles chef för EMEA, tror att en sådan lösning i slutändan skulle kunna innebära förhöjda kostnader för kunder och användare.
Greg Peters, Co-CEO för Netflix, menar också han att det skulle försvåra bolagets affärer.
Brittin, Peters, och flera andra, säger sig också oroas över att betalningar från bolag verksamma på internet till teleoperatörer, i praktiken skulle kunna likställas med en sorts internetskatt som i sin tur skulle underminera nätneutraliteten.
Men Telenors CEO Sigve Brekke håller inte med.
– Det här har varken något med nätneutralitet eller tillgång till nätverket att göra. Detta handlar om kostnadsbördan, säger hon till CNBC.
En lösning?
Marc Allera, CEO på BT:s kundenhet tycker att det minsta de stora jättarna kan göra är att flagga för när man tror att trafiken kommer att vara mer än vanligt.
– Vi kan ha ett schema om vad som kommer och när, för att kunna effektivisera trafiken. Jag tycker att det är en relativt lätt diskussion att ta, säger han.
EU lyssnar
Under Mobile World Congress i Barcelona närvarade även Thierry Breton, kommissionär med ansvar för den interna marknaden i EU. Under en keynote underströk han att de båda blocken måste ”hitta en finansiell modell för de stora investeringar som behövs” för nästa generations nätverk och kommande teknologier, som metaverse.
Läs mer om ämnet: