AWS svenska datacenter byter ut diesel mot växter

Aws Datacenter

Foto: AWS

AWS byter bränsle från diesel till hydrerad vegatibilisk olja (HVO) i backup-generatorer på sina europeiska datacenter. Jämfört med diesel kan HVO minska utsläppen av växthusgaser med uppemot 90 procent under bränslets livscykel. Sverige är ett av de första länderna där skiftet sker.

Genom att göra detta åtagande att använda hållbart anskaffad HVO i driften av våra datacenter hoppas vi och våra samarbetspartners att vi ska kunna bana väg för andra företag och hjälpa till att etablera en global leveranskedja som kommer att påskynda förändringar i hela Europa, säger Marielle Lindgren, chef för AWS i Norden, i ett pressmeddelande. 

Sverige är ett av de första länderna där AWS nu genomför bytet till HVO – ett giftfritt bränsle som tillverkas av antingen restoljor eller växtoljor. Bränslet ska användas för att driva backup-generatorer i datacentren, som används när huvudströmkällan inte fungerar.

Hydrerad vegatibilisk olja ska kunna minska växthusgasutsläppen med 90 procent under bränslets livscykel, jämfört med fossil diesel.

Fungerar bra vid kyla

En annan fördel med HVO ska vara att det är stabilt även vid låga temperaturer, exempelvis under svenska vintrar. På sikt är tanken att HVO ska nyttjas på samtliga AWS datacenter i Europa.

Övergången till HVO är bara ett av många sätt som vi arbetar på för att förbättra hållbarheten i våra datacenter ytterligare. Vi minskar koldioxidutsläppen i vår verksamhet och arbetar mot Amazons företagsomfattande mål att nå nettonoll koldioxidutsläpp till 2040, säger Marielle Lindgren.

16 mars 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonhållbarhet, datacenter

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng