AI-styrda drönare ska sköta Eon:s besiktning

Drönare För Eon

Foto: Lena Berglund, Eon

Drönare som styrs av AI ska ersätta helikoptrar när det gäller Eon:s årliga kontroller av det 24 000 kilometer långa luftburna elnätet. Drönarna ska öka kvaliteten och leveranssäkerheten samt minska bolagets miljöpåverkan. 

Våra tester visar att drönare är ett kraftfullt verktyg för att öka leveranssäkerheten och minska antalet strömavbrott. Dessutom får vi stora miljö- och säkerhetsvinster, säger Martin Höhler, vd på Eon Energidistribution, i ett pressmeddelande. 

Eon:s 24 000 kilometer långa högspänningsnät har sedan tidigare besiktigats av helikoptrar. Dessa ska nu ersättas av drönare som styrs av AI. Ett beslut som föregåtts av fullskaletester under två år av 2 000 kilometer luftledning runt Stockholm och Sundsvall. 

Försöken har också lärt oss att genom att använda drönare får vi möjlighet att termografera större delar av elnätet och via temperaturskillnader hitta eventuella varmgångar som riskerar leda till en driftstörning. Samtidigt har vi laserskannat nätet för att ge exakt data om till exempel var stolparna står, vilket lagt grunden till att drönarna ska sköta sig själva när lagstiftningen tillåter. 

Mindre buller

Genom att använda drönare tillkommer även vissa miljöfördelar. De eldrivna drönarna producerar inte koldioxid, vilket minskar utsläppen med 100 ton per år när lösningen är fullt införd. Därtill skräms inte vilt eller tamboskap av drönarna, vilket är fallet med bullrande helikoptrar. 

Tar vi sedan kvalitén på besiktningen så har vi i vårt fullskaleprojekt hittat cirka tio gånger fler anmärkningar än vad vi gör via helikopter. Vi kan således bli mer proaktiva och vidta åtgärder innan avbrotten inträffar. Och inte minst stiger kostnaden för helikopterbesiktning hela tiden, medan prisutvecklingen för drönarteknik är precis den omvända, säger Martin Höhler.

Bolagets AI-programvara klarar redan integritetsaspekter och GDPR-lagstiftning. Exempelvis pixlar den automatiskt ansikten och registreringsnummer på bilar, i de fall som de råkar komma med på bilder.

27 mars 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondrönare, AI

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng