Romansbedrägerier ökar kraftigt – dessa är de vanligaste lögnerna
Foto: Adobestock
14 februari är alla hjärtans dag men tyvärr är all kärlek inte sann. Antalet romansbedrägerier ökar kraftigt. I Sverige gjordes förra året 1 311 anmälningar, i USA landade siffran på 70 000. Den initiala kontakten sker ofta på dejtingsajter, och Tinder släpper nu ett antal nya säkerhetsfunktioner som ska förbättra skyddet för användarna.
Romansbedrägeri är när en kärleksrelation inleds med syfte att lura en person på pengar. För fyra år sedan blev romansbedrägeri en egen brottskod i Sverige, och sedan dess har antalet anmälningar ökat. Under 2022 gjordes 1 311 anmälningar, men polisen tror att det finns ett mörkertal.
– Många skäms och polisanmäler aldrig. Det här är brott som drabbar brottsoffret väldigt hårt. Dels kanske man gjort av med alla pengar man sparat ihop. Dels blir man fråntagen framtiden man föreställt sig med den här personen. Det kan nästan vara ett värre slag än pengarna, säger Lotta Mauritzson vid polisens nationella bedrägericenter.
Ofta jobbar bedragarna ihop.
– Det här är organiserat. Man sitter i callcenterliknande miljöer och har många kontakter i hela världen samtidigt. Pengarna går till organiserad brottslighet. Gärningspersonen är väldigt offensiv. Man bekräftar brottsoffret mycket. Om personen är skild är gärningspersonen också skild, om personen är änka så låtsas man vara änkling. Det ska kännas som “du och jag mot världen”, säger Lotta Mauritzson.
Offren av med 1,3 miljarder dollar i USA
Och bedrägerierna är vanliga över hela världen. Enligt siffror från US Federal Trade Commission ska runt 70 000 personer i USA utsatts för romansbedrägerier under 2022. Där ska offren ha blivit av med sammanlagt 1,3 miljarder dollar, med en snittförlust på 4 400 dollar per brottsoffer.
US Federal Trade Commission har även gått igenom bedragarnas mest använda lögner. Den vanligaste lögnen, som nyttjades i 24 procent av fallen, var att bedragaren påstår att hen plötsligt behöver pengar för att någon i deras närhet är sjuk, skadad eller häktad. Den näst vanligaste lögnen är tredelad mellan “jag ska lära dig investera”, “jag är i militären långt bort” och “jag behöver hjälp med en viktig leverans” som samtliga har 18 procent var.
Tinder skärper säkerheten
Den initiala kontakten sker ofta på dejtingsajter och sociala medier. Dejtingtjänsten Tinder har i dagarna släppt ett antal funktioner som ska göra användare säkrare. De befintliga säkerhetsfunktionerna “Besvärar detta dig?” och “Är du säker?” uppdateras med fler ord som Tinder klassificeras som skadliga eller olämpliga.
Det går också att starta en rapporteringsprocess av stötande meddelanden direkt i Tinder-chatten via “Long Press Reporting”. Därutöver finns numera även ett Inkognitoläge där användaren bara syns för de personer som hen själv “gillat” på appen. Sist men inte minst finns nu även en funktion för att blockera profiler som gör att de inte ska synas mer för användaren. Detta är ett komplement till de tidigare funktionerna “blockera en kontakt” och “rapportera en profil”.
Källa: Federal Trade Commission, LTZ, Engadget
Läs mer om ämnet: