Amazons anställda ska tillbaka till kontoret

Amazon Kontor Och Vd Andy Jassy

Amazons vd Andy Jassy. Foto: Adobestock, Wikimedia Commons

Amazon förändrar sina riktlinjer för hemarbete. Techjättens personal behöver från och med maj vara på kontoret minst tre dagar i veckan. Det är det senaste i raden av företag som på sistone ändrat sina arbetspolicys, något som på vissa håll inneburit starka interna protester.

Det är lättare att lära sig, träna, och stärka vår företagskultur när vi är på kontoret tillsammans och är omgivna av våra kollegor merparten av tiden. Det gäller särskilt för nya anställda och vi har anställt en hel del personer i pandemin men det gäller också för övriga anställda, oavsett hur länge de arbetat på Amazon, skriver Andy Jassy, vd på Amazon, i ett meddelande till personalen. 

Fram tills nu har Amazons policy varit att varje team själv bestämmer hur ofta man ska befinna sig på kontoret. Men från och med 1 maj måste personalen vara på plats minst tre dagar i veckan. 

Därutöver lyfter Andy Jassy betydelsen som Amazons kontorsarbete kan ha på övriga näringslivet. 

Det kommer att ge ett lyft åt de tusentals andra företag som finns runt våra huvudkontor i Puget Sound, Virginia, Nashville och alla andra städer runt om i världen där våra anställda arbetar. Våra lokalsamhällen är viktiga för oss, och kan vi hjälpa dem att återhämta sig från de senaste årens utmaniningar gör vi gärna det. 

Interna stridigheter på Disney

Amazon är det senaste i raden av företag som sätter nya riktlinjer för arbetsplatsen. Förra veckan tillkännagav det stora spelföretaget Activision Blizzard nya regler på området. Även där blir den nya policyn att de anställda behöver infinna sig tre dagar i veckan på kontoret. 

För några veckor sedan bestämde också Disneys vd Bob Iger att bolagets anställda måste återgå till kontoret fyra dagar i veckan. Ett beslut som stött på protester internt. Ungefär 2 300 Disney-anställda har skrivit på en namninsamling där man ber Bob Iger att ompröva policyn. 

Som argument skriver man bland att “beslutet kan få oavsiktliga konsekvenser som kommer orsaka långvarig skada på företaget.” De anställda skriver även att nya kontorsreglerna “kommer att leda till uppsägningar bland några av våra mest svårersättliga talanger och kommer att leda till en dramatiskt försämrad produktivitet och effektivitet.” 

Källa: SHRM, Amazon, Tech.co

20 februari 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonarbetsplats, amazon

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng