Tillgänglighet fokus i PTS tävling

Gul Stor Pratbubbla Mot Rosa Bakgrund

Post- och telestyrelsen (PTS) söker idéer som underlättar digital kommunikation mellan människor till innovationstävlingen ”Kommunikation för alla”. Priset är upp till tre miljoner kronor över 18 månader.

– Genom att delta i PTS innovationstävling gör företag en värdefull insats för att öka allas möjlighet att delta i det digitala samhället och lösa samhällsproblem, säger Sverker Brundin, processledare för PTS innovationstävling, i ett pressmeddelande.

Hjälpa människor i digitalt utanförskap

Syftet med PTS innovationstävling är att hitta utbildningar och andra smarta innovationer som kan hjälpa människor i sin (digitala) kommunikation. Nästan en miljon svenskar beräknas leva i ett så kallat digitalt utanförskap, och det är inte minst dessa människor som myndigheten vill ska få mer hjälp.

– När digitaliseringen i samhället ökar blir digital inkludering en allt viktigare demokratifråga. Vi ser detta som en av de största utmaningarna inom vårt ansvarsområde under de närmaste åren, säger Dan Sjöblom, PTS generaldirektör

Tillgänglighetsdirektivet 2025

Satsningen är en delvis en förberedelse inför att tillgänglighetsdirektivet börjar tillämpas år 2025. Tillgänglighetsdirektivet handlar om att göra produkter och tjänster hos både privata och offentliga aktörer tillgängliga för alla människor att använda, oavsett funktionsförmåga.  

– PTS innovationstävling ger ett stort samhällsbidrag såväl socialt som ekonomiskt genom att sätta fokus på digital delaktighet och att få upp såväl tillgänglighetsdirektivet som principen om universell utformning på agendan hos många svenska företag och organisationer, säger Dan Sjöblom.

Förslagslådan stänger klockan 15.00 den 17 mars, och förhoppningen är att vinnare ska utses i slutet av juni 2023.

Källa: PTS

9 januari 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng