Sveriges nya kommersiella kvantdator

Kvantdator Chalmers

Kvantprocessorchips med 25 kvantbitar (t.v.); kvantdatorn på Chalmers med yttre kylanordningar borttagna (t.h.)

En kopia av den kvantdator som idag finns på Chalmers ska göras tillgänglig för näringslivet och forskare. Förhoppningen är att höja kompetensen och ge fler möjligheten att testa att lösa problem med kvantteknologi.

– Vi ska göra en kopia av vår kvantdator och göra den tillgänglig i en testbädd för företag och forskare att köra algoritmer på. Syftet med testbädden är att höja kompetensnivån inom kvantteknologi i Sverige och att sänka tröskeln för att använda kvantdatorer, säger Per Delsing, Chalmersprofessor och föreståndare för Wallenberg Centre for Quantum Technology (WACQT), i ett pressmeddelande.

Lösa nya problem för företag

Med hjälp av en finansiering på 102 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse ska kopian av den svenska kvantdatorn byggas och förses med helpdesk som kan vägleda användare att koka ner problem till körbara kvantalgoritmer.

– Tanken är att man inte ska behöva så stora förkunskaper. Det räcker att ett företag har ett problem som man hört att en kvantdator kanske skulle kunna lösa, så hjälper supportavdelningen användaren vidare därifrån, säger Per Delsing.

Den kvantdator som idag redan finns på Chalmers är också den finansierad av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och en del av satsningen WACQT. Idag är denna ”original-kvantdator” uppe i 25 så kallade kvantbitar, det vill säga en kvantdators motsvarighet till bits, och förhoppningen är att den till år 2029 ska bestå av 100 kvantbitar.

Billig och transparent

Redan nu är det ofta kö för olika forskningsprojekt som vill testa algoritmer på den, varför man nu har valt att bygga ytterligare en, som enligt Per Delsing dessutom kommer att vara förhållandevis billig att använda. Och till skillnad från de kommersiella kvantdatorer som finns i andra länder idag, är det ingen hemlighet hur denna är uppbyggd.

– Vi är transparenta med vad som finns under huven i kvantdatorn. Då kan man optimera algoritmen efter hårdvaran, vilket ökar chansen för lyckade beräkningar, säger Per Delsing.

Kvantdatorn öppnar upp för algoritmkörning under 2025, i början med 25 kvantbitar, men efter ett par år ska dessa utökas till 40 kvantbitar.

Källa: Chalmers

24 januari 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerkvantdatorFoto Anna-Lena Lundqvist/Chalmers tekniska högskola

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng