Ny studie: Mer innovation på kontoret – men gladare medarbetare hemifrån

Arbete På Kontor Och Hemifrån

Foto: Adobestock

Närmare tre av fyra tror att deras organisation är mer innovativ när de anställda arbetar från kontoret. Dock känner fyra av fem en högre tillfredsställelse om de får arbeta varifrån de vill. Det visar en ny studie från VMware. 

Studien The Distributed Work Dilemma: When Innovation and Job Satisfaction Compete har gjorts av Vanson Bourne på uppdrag av VMware. Den visar att respondenternas svar kring var de känner sig mest innovativa går stick i stäv med var de helst jobbar.

72 procent av deltagarna i undersökningen i Sverige och Norge anser att deras organisations innovation förbättras om anställda arbetar från kontoret, samtidigt som 79 procent upplever en högre tillfredsställelse ifall de får välja var de arbetar.

Därutöver upplever mer än hälften (56 procent) av deltagarna i EMEA som arbetar på en hybrid arbetsplats att moralen förbättras, kreativiteten ökar (52 procent) och att samarbetet (53 procent) inom arbetslaget har förbättrats jämfört med hur det var innan pandemin.

Med en växande ekonomisk osäkerhet tvingas företag fokusera på innovation och produktivitet, men det får inte ske på bekostnad av de framsteg som gjorts på den flexibla arbetsplatsen. Forskning visar att en hybrid arbetsplats skapar gladare, mer engagerade arbetslag vilket kan leda till en naturlig ökad innovation och förbättrad effektivitet, säger Anders Lidman, Sverigechef, VMware. 

Mäta innovationskraft

Undersökningen visar även att verksamheter med hybrida arbetsplatser inom EMEA är bättre på att bedöma organisationens innovationskraft. 97 procent har metoder för att mäta innovationskraft och dess inverkan på verksamheten och de anställda, jämfört med 82 procent av verksamheter med fasta arbetsplatser.

Anställda upplever generellt att de kan prestera bättre när de erbjuds att arbeta på en hybrid arbetsplats med verktyg som är anpassade för det, trots det tror många företagsledare att innovationen frodas på kontoret. Vår undersökning uppmuntrar företag att implementera beprövade metoder för att mäta resultat och säkerställa att uppfattningar inte åsidosätter verkligheten, så att rätt underlag finns för varje beslut. Organisationer med hybrida arbetsplatser är i dagsläget mycket bättre på detta än andra, säger Anders Lidman.

VMwares undersökning innefattar svar från 5 300 anställda samt HR-, it- och affärsbeslutsfattare i bland annat Sverige, Norge, Tyskland och Storbritannien.

Källa: VMware

25 januari 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonarbetsplats

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng