EU mångmiljonsatsar på edtech – Sverige får nyckelroll

Skolelever Med Surfplattor

Foto: Mostphotos

Den europeiska paraplyorganisationen European Edtech Alliance (EEA) har beviljats 33 miljoner kronor i EU-medel för att stärka innovation och utveckling för små- och medelstora edtechföretag. Tanken är att Sverige ska leda kvalitetsarbetet i projektet.

Jannie Jeppesen från Swedish Edtech Industry är styrelseledamot i EEA och är en av personerna som planerat arbetet och skrivit ansökan. Hon är nöjd över att EU-kommissionen hjälper till med att stärka edtechföretagen.

Vi ska självklart ha livskraftiga och skickliga edtechentreprenörer, både i Europa och i Sverige. Vi ska vara bäst både på att använda och utveckla edtech för att möta behoven av det livslånga lärandet. Att vi nu är med och bidrar med vår expertis i just det gränssnittet är inte så konstigt, med vår 30-åriga erfarenhet av digitalisering och lärande.

Välja lärresurser på vetenskaplig grund

Projektet kommer löpa under tre år med start nu i januari 2023. Syftet är att nå målen i EU:s handlingsplan för digital utbildning 2027. Finansieringen är på 33 miljoner kronor och arbetets fokus kommer ligga på kvalitet, forskning, professionsutveckling, export, tillväxt, upphandling och investeringar för både bolag och utbildningssektorn.

Det skolhuvudmannaägda forskningsinstutet Ifous ska med den svenska testarenan för edtech, Swedish Edtest, leda den del av arbetet som handlar om att stärka utvecklingen av testarenor för utbildningsteknologi runt om i Europa. Swedish Edtest har bland annat som mål att göra lärare bättre på att välja och värdera digitala lärresurser på vetenskaplig grund.

Det är ett fint erkännande av det Swedish Edtest har åstadkommit under de första tre åren att vi nu får leda arbetet med att utveckla testarenor på europeisk nivå och sprida de erfarenheter vi gjort. Det bekräftar att vi i Sverige har unika insikter om vetenskapligt grundad utveckling av undervisning för ökad kvalitet. Vi ser fram emot att dela med oss till, och lära av, våra europeiska kollegor, säger Karin Hermansson, vd på Ifous.

Källa: Swedish Edtech Industry

16 januari 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssonskola, EU

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng