Barnläkare varnar: Begränsa skärmtiden för de yngsta

Unge Sitter Med Padda

Sverige behöver införa hårdare riktlinjer för de minsta barnens skärmanvändning. Det tycker barnläkarföreningen, som annars ser en risk i att barnens utveckling tar skada. En ny Sifo-undersökning visar att åsikterna går isär bland föräldrar, då diskussioner om skärmtid ofta orsakar familjekonflikter.

Ingen skärmtid alls före två års ålder och max en timme per dag fram till att man är fem år. Så lyder WHO:s skärmtidsriktlinjer för de yngsta barnen, som Sverige ännu inte antagit. Något som Svenska barnläkarföreningen ställer sig kritiskt till.

Det handlar om kritiska fönster för hjärnans utveckling under de här första två åren. Och missar man de här kritiska fönstrena tar det mycket längre tid att ta igen det senare, om det ens går, säger Ulrika Ådén, ordförande Svenska barnläkarföreningen.

Diskussioner om skärmtid innebär ofta tjafs

Samtidigt är en trend bland barn i Sverige allt mer skärmtid och allt mindre dagsljus. På det här temat visar en ny Sifo-undersökning att barns skärmtid är en vanlig familjekonflikt. I undersökningen frågade Sifo föräldrar till barn mellan 5-13 år hur de ser på skärmtid och dagsljus.

En majoritet av svenska föräldrar anser att diskussioner om skärmtid leder till mycket tjat. En tredjedel har samma dilemma när det handlar om barnens utomhusvistelser.

Trenden är oroande, eftersom mycket tid vid datorn och för lite dagsljus kan vara ett hot mot barns framtida synhälsa. Men vi som jobbar med barns ögonhälsa vet att små åtgärder kan göra stor skillnad, säger Erik Ryderberg, klinisk chef och optiker Specsavers Sverige, som beställde undersökningen av Sifo.

Källa: TV4, Specsavers

31 januari 2023Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT