Umeås digitala plogkarta får invånare att välja rätt väg

Snöplog

Foto: Mostphotos

Umeå kommun har släppt en digital plogkarta som ska göra det enklare för invånare att se vilka gång- och cykelvägar som nyligen blivit plogade och halkbekämpade.

Umeå är en cykelstad och vi vill förbättra förutsättningarna för att kunna cykla året om. Vi har testat kartan i drygt ett år och tycker att den är redo för allmänheten nu, säger Per Hilmersson, gatudriftchef på Umeå kommun.

Plogkartan uppdateras med 30 minuters fördröjning och visar även om gatan inte har åtgärdats på sistone.

Umeå kommun har redan använt kartfunktionen under lång tid, då främst i andra syften, och man förtydligar att det kan förekomma avvikelser.

Till 99 procent är den korrekt. Det som kan ställa till det är om fordonen av någon anledning behöver köra in eller korsa en annan gata. Det kan då innebära att den gatan blir markerad som plogad, förklarar Rickard Strinnholm, gatuingenjör på Umeå kommun.

Ska förenkla för medborgarna

Alla gång- och cykelvägar som Umeå kommun ansvarar för ingår i plogkartan, även gång- och cykelvägar i Sävar, Hörnefors, Holmsund och Obbola.

Den digitala kartan är ett steg i kommunens ambition att digitalisera tjänster och service med syftet att förenkla för medborgarna.

Källa: Umeå kommun

14 december 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit, kommun

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng