Så sänker Internet of Cheese mejeriets elkostnader
Foto: Adobestock
Internet of Cheese är gårdsmejeriet Framtida Bruks system som startar osttillverkningen automatiskt när elpriset är som lägst på natten. Nu vill mejeriet hjälpa andra att automatisera småskaliga processer.
– Ju mer av din produktionskedja du äger desto större potential har du att tjäna pengar på det du producerar. Vi ser att det finns en potential inom inte bara mejeri utan alla småskaliga processer. Så därför har vi tänkt att vi ska erbjuda konsultation om vi ser att det finns potential till energieffektiviseringar och automatisering. Man behöver inte bygga om allting, utan i första hand går det att använda befintliga anläggningar.
I Karlshamn kommun i Blekinge ligger Nils och Claire Sjöströms gårdsmejeri Framtida Bruk. Där har man implementerat det automatiserade systemet Internet of Cheese som sätter igång osttillverkningen när elpriset är som lägst.
För arbetet med automatiseringen har nu Nils och Claire Sjöström tagit emot andraplatsen i årets omgång av Teknikutmaningen, och en vinstsumma på 10 000 kronor.
– Det är jättehäftigt! Både att komma tvåa i tävlingen, men också att andra har snappat upp oss.
Klimatkontroll på gång
Nästa steg för Framtida Bruk är att även involvera klimatkontroll, vilket ska bli klart i vår.
– Prispengarna kommer att gå till en klimatkontroll i lagringsutrymmena. Osten lagras ju i en speciell miljö där fukt och temperatur är viktiga parametrar att ha koll på. Och eftersom vi redan har automation och sensorer är startsträckan kort.
Källa: Land Lantbruk och Skogsbruk
Läs mer om ämnet: