Digitala verktyg återskapar målningar i Stockholms stadshus

Stockholms Stadshus

Stockholms stadshus. Foto: Yanan Li

I Stockholms stadshus pelargång finns 100 mer eller mindre skadade takpannåer. Nu har de fått en digital restaurering av elever på Fotoskolan STHLM.

– De i många fall förstörda pannåerna har fotograferats av. Därefter har avfotograferingarna hanterats digitalt i Photoshop, för att med hjälp av färgprover, gamla fotografier, kolteckningar med mera få fram nya och mer tydliga bilder. Sedan har utskrifter på väv i format 1,5 x 1,5 meter gjorts av Big Image. Slutligen har allt monterats på plats i taket, säger Mikael Cronwall, projektledare och utbildningsledare på Fotoskolan STHLM.

Vad är en pannå?

Pannå är en skiva som man utför en målning eller fäster en bild på. Den kan vara gjord av trä, masonit, papp eller syntetiskt material.

Metoden som använts är utarbetad av retuschören Nina Sandberg, och är speciellt framtagen för projektet. Den bygger på att digitalt rekonstruera försvunna, förstörda och bortblekta målningar. Liknande metoder har använts i bland annat Egypten för att rekonstruera gamla gravmålningar från faraonisk tid.

Takpannå Sthlm Stadshus

Fotoskolan STHLM har levererat arkivupplagan av Axel Wallerts målningar som pryder Stockholms stadshus pelargång.

– Det känns väldigt roligt att kunna rekonstruera ett fantastiskt konstverk som är en del av Stockholms stadshus, men som inte har varit möjligt att se på många år. Normalt sett så gör vi mer kommersiellt inriktade projekt på Fotoskolan. Men digital byggnadsvård, som detta ju faktiskt är, finns det definitivt en framtid för, säger Mikael Cronwall.

Arkivupplagan som tryckts på bomullspapper beräknas hålla i uppemot 350 år och kommer att förvaras i Stockholms stadsarkiv tillsammans med de digitala filerna från projektet.

Källa: Folkuniversitetet

29 november 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT