Så kan AR bidra till smartare industri

Smartare Industri Med Ar

Foto: Adobestock

Sveriges industri blir alltmer komplex med många system som ska fungera ihop under lång tid. Hur kan AR integreras in i industrin och göra den smartare och effektivare? Det har Oscar Danielsson, doktorand på Högskolan i Skövde forskat på.

Tanken är att operatörer med hjälp av AR-glasögon kan få upp information i sitt synfält som sedan följer med när personen rör på sig. 

– Jag har tittat på hur operatörer kan ha nytta av att se mer komplex information, genom att använda sig av smarta AR-glasögon, vilket i sin tur gör att de kan arbeta mer effektivt med sina händer. Jag har själv jobbat som operatör inom industrin och det är en erfarenhet som har varit väldigt bra för mig i den här forskningen, säger Oscar Danielsson.

AR-glasögon är bara ett av många möjliga sätt att effektivisera industrin, och det kan vara svårt för beslutsfattare att bedöma huruvida tekniken är värd att investera i.

Ramverk ska underlätta

Därför har Oscar Danielsson nu tagit fram ett ramverk för vad företag ska tänka på de funderar på att investera i AR. Ramverket är ett onlineverktyg där intresserade företag kan få en ungefärlig uppskattning och motiveringar i olika fall som de funderar på. Det ges dock inte definitiva svar.

Det är ett sätt att få igång processen, så att man kan börja från noll och komma igång. Beslut att investera i smarta AR-glasögon är komplext, där man måste väga många saker mot varandra. Om man till exempel vill ha ett avancerat stöd med 3D-animationer kan smarta AR-glasögon definitivt vara det. Men det är bara ett begränsat antal modeller som klarar av så avancerade animationer bra just nu, och kostnaden för att utveckla och underhålla instruktionerna ökar också.

Om man istället vill ha ett enklare stöd, som till exempel text eller bilder, blir det mycket lättare att genomföra. Men då kan man samtidigt överväga andra alternativ som bildskärmar eller lysande lampor, säger Oscar Danielsson.

12 september 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit, AR

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng