Protesterna i Iran: nu begränsar regeringen internet

Iranska Flaggan Och Hår

Regeringen i Iran försöker stävja de pågående protesterna i landet, där tusentals kvinnor och män försvarar kvinnors rättigheter att se ut och klä sig som de vill, genom att begränsa internet på många håll.

Den 16 september greps och den 22-åriga kvinnan Mahsa Amini av Irans så kallade moralpolis, efter brott mot landets klädkod, i detta fall att hon inte hade hijab som täckte hennes hår. Moralpoliserna ska sedan ha misshandlat henne så pass mycket att hon senare avled av sina skador. Talespersoner för Iran menar att hon snarare dog av en hjärtattack.

Denna, och fler liknande händelser, har lett till omfattande protester i många av Irans städer. Filmklipp efter filmklipp på bland annat Twitter visar kvinnor som tar av sig sina hårtäckande plagg och bränner dem ute på gatorna. Protesterna har samlat tusentals människor, och många kvinnor klipper av sig sitt hår och sätter upp det i flaggor som viftas i folkmassorna.

Minst åtta människor kan ha dött i upploppen, enligt siffror från olika mänskliga rättigheter-organisationer.

Problem att komma åt internet

För att stävja utvecklingen försöker nu landets regering att begränsa internet i landet. Enligt Netblocks, en organisation som följer uppkopplingen på olika platser i världen, har stora delar av mobilnätet släckts ned. Samtidigt bekräftar Meta att människor i Iran rapporterar att de har problem med att komma åt Whatsapp och Instagram.

– Jag tror inte det finns något som skulle få oss att tro att detta är en olyckshändelse. Givet sammanhanget förstår jag det som att syftet till nedstängningen är att få människor att sluta dela videor och sluta kommunicera med omvärlden, säger Doug Madroy, chef för internetanalys på Kentik, Inc, till CNN.

Dokumentera offline

De flesta experter som den amerikanska nyhetskanalen talar med är eniga: det är svårt att kringå nedstängningen av mobilnätet, som nu ser ut att slockna i område efter område. Parallellt lär även den traditionella uppkopplingen via marknätet begränsas.

– Det enda egentliga alternativet under en total nedkoppling är att dokumentera saker offline, med hoppet att det går att tidsstämpla detta när du väl är online igen, och kan distribuera det, säger Alp Toker, chef för Netblocks.

Väst och Musk får kritik

Techbolag som Meta meddelar att de gör vad de kan för att stödja den iranska befolkningen, men många menar att det går långsamt. Samtidigt har Elon Musk twittrat att han ska skicka dit sina Starlink-satelliter för att bistå med internet, men Amir Rashidi, chef för digitala rättigheter och säkerhet på mänskliga rättighetsorganisationen Miaan Group är inte övertygad.

– Jag vet vad som är realistiskt och vad som är orealistiskt, och jag tror inte Elon Musk är seriös, säger Amir Rashidi, som själv är iranier men som flydde landet för mer än tio år sedan, till CNN.

På det stora hela väljer han dock att vara hoppfull.

– Jag ser att fler och fler människor är enade. Vad utfallet än blir av protesterna rör vi oss mot ett nytt kapitel för Iran, säger han.

Källa: CNN Business

27 september 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng