Kryptovalutans stora klimatomställning
Världens näst största kryptovaluta Ethereum är i färd med att ställa om sin verksamhet för att ordentligt minska sin energiförbrukning. Det är en av de största omställningarna på kryptovalutamarknaden någonsin, rapporterar Svenska Dagbladet.
– Bitcoin blir väldigt ensam kvar att använda en gammal metod. Nya kryptovalutor använder mer moderna tekniker än vad bitcoin gör. Det är positivt att även den näst största kryptotillgången ska byta, säger Per Nordqvist, biträdande chef för bankområdet på Finansinspektionen, till SvD.
”Den gamla metoden” som Per Nordqvist åsyftar är det som på engelska kallas för proof of work, och är det sätt på vilket många kryptovalutor skapas och används idag.
Förenklat innebär det att transaktioner säkerställs och nya bitcoins genom att datorer gissar sig till stora matematiska tal. Rätt gissning, låser upp kedjan (det vill säga godkänner en transaktion) och som belöning får ägaren av datorn en del av en nyskapad bitcoin.
Kruxet är att dessa beräkningar kräver enorma mängder datorkraft, och i förlängningen stora mängder energi.
Det är den största händelsen i kryptovärlden sedan ethereum lanserades 2015.
99 procent minskning i energiåtgång
Nu ska alltså Ethereum, världens näst största kryptovaluta, ändra sättet på vilket valutan skapas och värderas genom vad som kallas proof of stake. Det betyder att så kallade validerare, eller ägare av ethereum, pantsätter en del av sitt innehav för att godkänna en transaktion, för vilket de får en fast ersättning. Detta tillvägagångssätt kräver ingen speciellt energikrävande utrusning, och är alltså en betydligt klimatsmartare metod.
Om allt går enligt plan kan det innebära en minskning av energiåtgång med 99 procent.
Skiftet, som kommit att kallas för ”The Merge”, är planerad att äga rum nu i mitten av september, och är något som många i kryptovärlden kommer att följa noggrant.
– Det är den största händelsen i kryptovärlden sedan ethereum lanserades 2015. Ända sedan dess har ethereumstiftelsen jobbat för att minska klimatpåverkan. Det kommer att bli en fundamental skillnad, säger Eliézer Ndinga, forskningschef på det schweiziska kryptobolaget 21Shares, till tidningen.
Osannolikt att bitcoin följer efter
Bitcoin använder sig av proof of work-metoden och i skrivande stund uppskattas energiförbrukningen för den så kallade mining-verksamheten vara större än hela Norges energikonsumtion.
Men Eliézer Ndinga tror inte att bitcoin kommer att byta ut sin metod i dagsläget.
– Bitcoinvärlden är mycket mer konservativ. Algoritmen som styr bitcoinbrytningen byggdes i mitten av 1970-talet. Så att bitcoin ska följa efter och byta till proof of stake är väldigt osannolikt. Bitcoinvärlden prioriterar den mest säkra algoritmen och nu är det proof of work, säger han.
Källa: SvD
Läs mer om ämnet: