Svensk AI-modell kartlägger den ”kemiska rymden”
En ny AI som föreslår nya sorters molekylära sammansättningar och som kan ge upphov till nya typer av material, har utvecklats av forskare vid bland annat Linköpings universitet.
– Vi har tränat modellen på över 300 000 material och har fått den att föreslå tidigare okända material där atomerna placerats ut på nya symmetriska sätt, säger Rickard Armiento, docent i fysikalisk modellering och forskningsledare vid enheten för materialdesign och informatik vid Linköpings universitet, i ett pressmeddelande.
Material för batterier och solceller
AI:n har utvecklats i ett samarbete mellan Linköpings universitet och Cambridge i England. Skådespelsplatsen är det som kallas den kemiska rymden, som kan sägas vara lika stor och oupptäckt som den ”vanliga” rymden.
Den nya metoden gör att nya kristallstrukturer och kombinationer kan förutsägas, vilket enligt forskarna innebär en extrem skjuts i effektiviteten och kortare ledtider i jakten på nya material för till exempel batterier och solceller.
– Om vi ser på materialupptäckter som jakten på en nål i en höstack så gör vår modell så att vi minskar andelen hö dramatiskt innan vi inleder vår jakt. Vi visar hur vi med vår modell kan screena potentiella material och fokusera våra beräkningar och experiment på dem som har störst potential, säger Rhys Goodall, doktorand vid Cavendishlaboratoriet på universitetet i Cambridge.
Källa: Linköpings universitet
Läs mer om ämnet: