Ny forskning: Drönare som räddar liv vid drunkning
Foto: Adobestock
Kan drönare rädda liv vid drunkning? Kanske. Nu pågår forskning med drönare som både levererar hjärtstartare och har kamera för att snabbt kunna lokalisera personer under vattenytan.
– För den som drabbas av hjärtstopp är tidig hjärt-lungräddning och behandling med hjärtstartare avgörande. Förutom ökad simkunnighet är det livsviktigt med förebyggande insatser som utbildningar i hjärt-lungräddning och fler tillgängliga hjärtstartare, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Varje år sker ett antal drunkningsolyckor med dödlig utgång. Nu ska ett nytt drönarsystem, som utvecklats av Everdrone och Hjärtstoppscentrum på Karolinska institutet, kunna nå människor med hjärtstartare före ambulans är på plats.
Hitta personer under vattenytan
I forskningen undersöker man även om drönare utrustade med kamera kan lokalisera personer under ytan i samband med drunkning. Ifall en drönare, redan efter några minuter, kan sända en bild från luften ovanför en olycksplats och därmed hjälpa till med att identifiera en person under vattenytan kan hjärt-lungräddning sättas igång tidigare än vad som är fallet idag.
– Drönare har potential att både leverera hjärtstartare samt med kamera lokalisera personer vid drunkning, vilket i båda fallen kan vara direkt livräddande, säger Andreas Claesson, docent vid Hjärtstoppscentrum på Karolinska institutet vid Södersjukhuset.
Forskarna utvärderar nu sex drönarsystem som driftsatts i bland annat Östersund och Göteborg, vilket man är först i världen med.
Så räddar du liv med hjärt-lungräddning
- Undersök: Kontrollera andningen och leta efter livstecken.
- Larma: Om personen andas onormalt eller inte alls: ropa på hjälp och larma 112. Larmoperatören ger instruktioner för hur du ska göra hjärt-lungräddning.
- Bröstkompressioner: Placera dina händer på varandra mitt på bröstet. Tryck 30 gånger – cirka två gånger per sekund – och släpp upp bröstkorgen mellan kompressionerna.
- Inblåsningar: Öppna luftvägarna: lägg en hand på pannan, lyft upp hakan med två fingrar och knip om näsan. Ge två inblåsningar och varva med kompressioner tills du blir avlöst.
- Hjärtstartare: Om hjärtstartare finns: starta den och följ instruktionerna. Rör inte patienten när du trycker på knappen för att ge en strömstöt.
- Gå en kurs i hjärt-lungräddning, så att du är förberedd och kan hjälpa andra om ett hjärtstopp inträffar. Källa: Hjärt-Lungfonden
Appen Sms-livräddare: För dig som kan hjärt-lungräddning och vill hjälpa till finns appen Sms-livräddare där du som är registrerad får ett sms när någon i din närhet drabbas av hjärtstopp.
Läs mer om ämnet: