AI stoppar invasiv lax i Norge

Laxfällor I Norge

Här placeras fiskfällan ut i Storelva i Berlevåg i Nordnorge. Foto: Huawei

I ett samarbete med fiskare och jägare i har Huawei placerat ut en automatiserad fiskfälla i en älv i Berlevåg i Nordnorge. Förhoppningen är att den ska fånga in den invasiva puckellaxen.  

– Problemet med invasiva arter är globalt. Vi hoppas därför kunna starta liknande projekt i andra delar av världen, med start i de nordiska länderna, säger Kenneth Fredriksen, Executive Vice President, Central East Europe & Nordic Region på Huawei, i ett pressmeddelande.

AI stoppar puckellaxen

Invasiva arter, alltså arter som på olika sätt kommit till en plats på jorden där de egentligen inte är hemmahörande, och därför ibland helt och hållet tar över floran eller faunan på den platsen, är ett stort problem världen över.

Puckellaxen är ett sådant exempel, med sitt naturliga habitat i Stilla havet, men vars förekomst de senaste åren har ökat i norska älvar, vilket i sin tur hotar den vanliga, rödlistade atlantlaxen.

Genom en fälla med kameror och maskininlärning, kan puckellaxar identifieras och hållas borta från att simma upp i älvarna för att leka. Atlantlaxen, däremot, kommer igenom fällan. Fällan har utformats så att den enkelt kan installeras i fler älvar.

– Runtom i världen genomför vi olika projekt där vår teknik kan användas för att skydda djur och natur och återställa de lokala ekosystemen. Projektet i Berlevåg är ett nordiskt exempel på detta, men som också är unikt i ett internationellt sammanhang, säger Kenneth Fredriksen.

Puckellax

Puckellaxen, eller pinklax som den också kallas, är en invasiv art från Stilla havet.

Flera älvägare intresserade

Projektet är ett samarbete mellan bland andra Berlevåg Jägare- och Fiskareförbund och Huawei Norge.

– Det här är ett unikt projekt, både i norska och internationella sammanhang. Med denna högteknologiska lösning på plats har vi säkrat full kontroll över älven. Vi upplever redan ett stort intresse för projektet från lokala älvägare längs kusten. Både lokala och nationella myndigheter planerar att besöka oss för att lära sig mer om projektet, säger Geir Kristiansen, chef för Berlevåg Jägare- och Fiskareförbund (BJFF).

Källa: Huawei

12 juli 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Huawei

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng