Diggs nya uppdrag: utreda statlig e-legitimation

15 Ansikten På Olika Människor

Foto: Adobestock

Digg får i uppdrag av regeringen att lägga fram förslag om hur Sverige kan ta fram en statlig e-legitimation. Syftet är att möjliggöra för alla att kunna ha ett digitalt id.

– Det är glädjande för DIGG att få detta uppdrag som är mycket efterfrågat av alla parter. En statlig e-legitimation kommer dessutom att bidra till ökad inkludering då personer som idag inte kan få en e-legitimation får möjlighet att skaffa den statliga e-legitimationen, säger Anna Eriksson, generaldirektör för DIGG, i ett pressmeddelande.

I uppdraget ingår bland annat att undersöka vilka tekniska plattformar och förutsättningar som krävs för att göra ett statligt e-leg möjligt på ett säkert och standardiserat sätt. Digg ska även undersöka den kostnad och tid som behövs.  

Samhällskritisk infrastruktur

E-legitimationer har kommit att bli en samhällskritisk infrastruktur och störningar i ett sådant system kan få effekter för banker, offentlig sektor och näringslivet.

– Vi vill bidra till en statlig e-legitimation som både ska vara säker och enkel att använda, säger Lotta Hämäläinen, leveransledare Digital identitet på DIGG.

Uppdraget ska slutrapporteras till Infrastrukturdepartementet senast den sista januari 2023.

Källa: Digg

17 juni 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng