KTH-professor förespråkar svenskt cyberhemvärn

Hemvärn Och Pontus Johnson, Kth

Foto: Bildkoll/Mostphotos, Pontus Johnson

Om Sverige drabbas av cyberattacker vore det bra med ett slags cyberhemvärn för att dra nytta av den expertis som finns i civilsamhället. Det menar cybersäkerhetsexperten och KTH-professorn Pontus Johnson.

– Problemet är att vi har en kompetensbrist. Det här är ju en kader av individer som vi vare sig kan tänka oss går att rekrytera till värnpliktsutbildning eller anställning i försvaret. Det kommer finnas många människor i industrin och näringslivet till exempel, säger Pontus Johnson, professor i nätverk och systemteknik vid KTH och föreståndare för centret för cyberförsvar och cybersäkerhet, till SVT.

Enligt Pontus Johansson vore cyberhemvärnet en bra hjälp för till exempel kommuner om och när det skulle bli attackerade eller utpressade.

För att kunna bli en cyberhemvärnssoldat listar Pontus Johanson några nödvändiga egenskaper.

– Du behöver ha kompetens inom it-säkerhet, vara betrodd och ha gått igenom någon slags prövning, och intresserad av att bistå Sverige. Och till skillnad från hemvärnet, som ju består av människor som inte är soldater i sitt yrkesliv, skulle ett cyberhemvärn bestå av människor som arbetar med it-säkerhet, och där de får mycket av den kunskap och kompetens de behöver, säger han till tv-kanalen.  

Centern för, Hultqvist emot

Redan 2017 konstaterade Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) att det kanske vore en bra idé att ha en beredskap mot cyberattacker, precis som vi har en beredskap när det kommer till bränder som brandkåren inte kan hantera på egen hand.

Ett föregångsland i frågan är Estland som upprättade ett cyberhemvärn 2007 efter omfattande it-angrepp ägt rum i landet.

Enligt SVT är Centerpartiet just nu ensamt som riksdagsparti med att driva frågan, medan försvarsminister Peter Hultqvist (S) inte är något som är ”aktuellt i nuläget”.

Sverige har sedan tidigare upprättat en cybersoldatsarmé.

Källa: SVT

4 maj 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Mostphotos, Pontus Johnson

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT