Färre ransomwareattacker från ryskt håll efter invasionen

Ransomware,Nsa; Rysk Flagga Med Siffror

Foto: Adobestock

Rysslands konflikt i Ukraina ser ut att ha stävjat antalet ramsomwareattacker från ryska hackare. Det menar cybersäkerhetschefen för amerikanska National Security Agency (NSA).

– En intressant trend vi har sett de senaste en till två månaderna är att ransomware-attackerna har minskat något. Det finns förmodligen många orsaker till det, men jag tror att en av orsakerna är konflikten mellan Ryssland och Ukraina, säger Rob Joyce, chef cybersäkerhet på NSA, under en nationell säkerhetskonferens i Newport, Wales.  

Svårare att göra affärer

Ransomware, där attackerar stjäl och krypterar affärsdata och sedan begär en lösensumma för att lämna tillbaka det, drabbar idag många olika verksamheter över hela världen.

Många av de mest ökända ransomwaregrupperna kommer från Ryssland, och enligt Rob Joyce kan dessa gruppers arbete nu ha försvårats efter sanktionerna mot landet.

– När vi utför sådana här sanktioner och vi ser att det blir svårare att flytta pengar och köpa infrastruktur på nätet, ser vi också hur dessa grupper, för vilka ransomware är en stor del av verksamheten, blir mindre effektiva, säger han.

Fara långt ifrån över

Trots det varnar Rob Joyce för den totala ökningen av antalet ransomwareattacker som ägt rum de senaste åren.

– Ransomware är ett av de stora skälen till att vi lärde oss att cybersäkerhet är en nationell angelägenhet. Och vi ser kriminella grupper trycka sig igenom och påverka inte bara företag, utan också myndigheter och samhället i stort, säger han.

Källa: ZDnet

12 maj 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng