AI-drönare används skarpt i Ukrainakriget

Drönare Används I Ukrainakriget

Foto: Adobestock

Drönare som med hjälp av AI kan söka av områden självständigt och attackera bestämda mål används i kriget i Ukraina. Det är en av de första tillfällena som AI-drönare likt dessa nyttjas skarpt i strid.

– En mänsklig operatör sätter igång dem och sedan kan de på egen hand flyga, hitta mål och attackera mål, säger Arash Heydarian Pashakhanlou, som forskar på artificiell intelligens och luftburna vapen på Försvarshögskolan i Stockholm.

I mars skickade USA ett hundratal så kallade “kamikaze-drönare” till Ukraina, och den 21 april meddelade USA att man kommer att skicka fler och tyngre varianter. En kamikaze-drönare flyger runt i ett område tills den finner sitt mål, sedan flyger den in i det och exploderar. För att hitta sina mål använder drönarna artificiell intelligens.

Den minsta varianten kostar 6 000 dollar, enligt amerikanska medier. Enligt Arash Heydarian Pashakhanlou kan tekniken på sikt komma att skapa nya möjligheter inom krigföring.

– Om drönarna blir ännu billigare att producera och teknologin går framåt kan man använda ännu större svärmar med kanske 10 000-tals som flyger tillsammans. Då blir de väldigt svåra att stoppa om det inte finns några effektiva motmedel.

Väcker etiska frågor

Överstelöjtnant Jörgen Elfving menar att få personer har kännedom om utvecklingen på området. Han tror att vi kommer få se mer av den här typen av vapen framöver, samt att debatten om det etiska och moraliska lär öka.

– De som jobbar med det här och är aktiva i militära kretsar känner till det men knappast några fler. Och det finns vissa problem när det gäller på vilka kriterier man väljer ut mål, säger han.

Organisationen Svenska Freds vill få till en lagstiftning som säkerställer att det alltid ska finnas en mänsklig kontroll av vapen.

– Den här tekniska utvecklingen går jättesnabbt och lagstiftningen måste hinna med. En maskin ska inte få bestämma över en människas liv och död, säger Deborah Solomon på Svenska Freds.

Källa: SVT

10 maj 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik Adolfssondigit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng