Studenter riskerar ny sorts bedrägerimejl

Bedrägerimejl Unicef Mot Studenter

En förfalskad jobbannons där bedragare utger sig för att komma från Unicef.

Universitet och studenter varnas nu för en ny våg av riktade bedrägerimejl. Cyberkriminella utger sig för att vara rekryterare och arbetsgivare som försöker locka med falska jobberbjudanden, enligt säkerhetsföretaget Proofpoint.

 Denna typ av hot kan göra att människor förlorar sina livsbesparingar eller luras att delta i kriminell aktivitet helt omedvetet. Särskilt problematiska är de för universiteten, och Proofpoint upptäcker och blockerar tusentals anställningsbedrägerihot varje vecka som riskerar att drabba studenter och lärare, säger Sherrod DeGrippo, globalt ansvarig för säkerhetsforskning på Proofpoint.

Cybersäkerhetsforskare vid Proofpoint går nu ut och varnar universitet och studenter för riktade bedrägerimejl som kan bli kostsamma för de drabbade. Bedragarna påstår sig vara arbetsgivare eller rekryterare och lockar studenter med fejkade jobberbjudanden.

4 000 bedrägerier varje dag

Nästan 4 000 av den här sortens mejlbedrägerier registreras dagligen. Ofta innehåller de falska lönecheckar och förfrågningar om pengar via banköverföringar och Bitcoin.

De utsatta är nästan enkom universitetsstudenter och offren rapporterar i genomsnitt förluster på 3 000 dollar, enligt FBI.

Några exempel på falska tjänster som erbjuds är en personlig assistentroll hos Unicef och modelljobb hos Zaful och Fashion Nova.

Källa: Proofpoint

29 mars 2022Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssonsäkerhetFoto Proofpoint

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng