Högskola skapar digital tvilling
Högskolan i Gävle skannar samtliga sina byggnader för att skapa en så kallad digital tvilling av campus. Målet är att lokalerna ska kunna utnyttjas smartare.
– Målet är att använda dagens byggnader smartare med data och analyser som den digitala tvillingen genererar. Framför allt vill vi kunna utvärdera om vi har rätt storlek på lokalerna och säkra så att vi nyttjar det befintliga fastighetsbeståndet så pass bra att vi i framtiden slipper att bygga nytt. Detta är det mest hållbara alternativet och avgörande för Akademiska Hus om vi ska uppnå vårt mål om klimatneutralitet, säger Peter Karlsson, innovationsledare på Akademiska Hus.
AR och street view
Skanningsarbetet är ett samarbete mellan Högskolan i Gävle och Akademiska Hus, där över 60 000 kvadratmeter invändig yta skannas med laser. En digital tvilling kommer sedan skapas som gör att det kommer bli möjligt att gå omkring i skolan digitalt, lite som Google Street View, eller gatuvy. Den digitala tvillingen kan också kopplas ihop med AR-teknik via appar i smarta telefoner.
Förhoppningen är bland annat att skapa en mer hållbar energiförbrukning och att utnyttja byggnaderna smartare.
– Bara genom att få kunskap om hur rum bokas men ingen dyker upp ger oss möjlighet att öka nyttjandet med över 10 procent. När vi sedan kopplar på byggnadsrelaterad data och gör mer avancerade analyser på den digitala kopian kommer vi att kunna hjälpa våra kunder att använda de befintliga byggnaderna upp till 20–30 procent bättre, minst, säger Peter Karlsson.
Utemiljöer ska också skannas
Fredrika Nordahl Westin, lokalhandläggare vid Högskolan i Gävle, är positiv till initiativen från Akademiska hus.
– Den här tekniken kan leda till att det blir lättare att hitta på campus med hjälp av Street View-funktionen, men också till att vi kan arbeta med och använda våra lokaler mer effektivt, säger hon.
Skanningen av lokalerna ska vara avslutade under januari och senare under våren är planen att med hjälp av drönare börja skanna högskolans utemiljöer.
Källa: Dagensinfrastruktur.se
Läs mer om ämnet: