Succé för Skellefteås AR-app

Tekniska lösningar för personer med kognitiva utmaningar har resulterat i två nomineringar på CIO Awards 2021 för Skellefteå kommun. Den ena en app med AR-navigation för kommunens nya lokaler i Sara kulturhus och den andra en automatiserad närvaroregistrering. Verksamhetsutvecklare Carina Norman har varit drivande i båda projekten.

–  Jag har tidigare arbetat mycket med kognitiva, digitala stöd för personer som har olika typer av utmaningar. Att besöka en stor byggnad som Sara Kulturhus i Skellefteå, med nya stora lokaler och många människor kan skapa en oro hos många om du känner att du inte har koll på läget, säger Carina Norman, verksamhetsutvecklare, Skellefteå kommun.

– Vi skapade därför en app som med en AR-navigation hjälper dig att hitta och navigera mellan olika våningsplan, och där du kan se vad det finns för olika funktioner i huset. Om du vill hitta till en viss restaurang eller en teaterlokal, går det att få ett virtuellt stöd i form av en pil och en röst som talar om hur du går.

Hur har den tagits emot?

– Det är många som menar att när en sådan här universell lösning utvecklas, passar det också ofta för en väldigt bred målgrupp. Inte bara för personer som har kognitiva utmaningar utan också för gemene man.

Vad har varit viktiga framgångsfaktorer i projektet?

– Vi har jobbat mycket med att ha med slutanvändarna i processen och haft löpande diskussioner kring olika funktioner och vad de innebär. Vi har haft grupperingar med yngre och äldre personer, personer med kognitiva utmaningar, personer som kanske har problem med finmotoriken eller som har nedsatt syn, för att få en bredd i hur appen kan uppfattas beroende på vem du är.  

Har ni några andra projekt för just personer med kognitiva utmaningar?

– Ja, vi ville automatisera närvaroregistreringen för de personer som har daglig verksamhet eller individuell placering. Tidigare har det systemet varit gjorts med papper och penna, och det har krävt ganska mycket handpåläggning att få vidare in det i systemen. Vi ville automatisera tidsregistreringen, så att när du stämplar in går det över en signal till verksamhetssystemet och vidare till ekonomiavdelningen för utgift och avbetalning, helt enkelt.

Hur ser den lösningen ut?

– Egentligen landade vi i två lösningar, eftersom vi har en så otroligt bred målgrupp. Den mest populära är ganska analog, i form av en skylt med en draglucka som du drar från ena sidan till den andra när du går till och från arbetet. Den är också kopplad till en skärm du kan lägga in ett ljudmeddelande. På baksidan sitter en IoT-lösning som skickar en trådlös signal till verksamhetssystemet och registrerar in- och utstämpling.

Det måste spara tid för er?

– Ja, det sparar massor av tid för personalen. Dessutom blir det ett tydliggörande och en självständighetsaspekt för individerna. Att du utför det här momentet och får en känsla av sammanhang: nu stämplar jag in, och nu stämplar jag ut.

Två gedigna projekt som är i mål. Vad tar du dig an härnäst?

– Jag tänker att lösningen här i Sara Kulturhus skulle vara spännande att spinna vidare på och se om det antingen går att använda den i andra hus som det också kan vara svårt att hitta i, eller i en virtuell stadsvandring där du kan skaffa information på egen hand.

8 december 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Voister

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

Rekommenderad läsning

Stäng