Varannan svensk arbetsplats har otillräcklig säkerhetsutbildning

Säkerhet, Hand Håller Upp Mobilmed Varningstrianglar2

Mer än var tredje medarbetare på svenska företag rapporterar att de inte har fått någon säkerhetsutbildning alls. Det visar en ny undersökning från Yougov.

– Fördelen med att vi i Sverige ligger långt fram i digitaliseringen är att vi vid pandemins utbrott kunde ställa om till hemarbete relativt smidigt. Problemet är dock att säkerheten ofta förbisetts i ivern att gå över till digitala samarbetsverktyg och många företag har brustit i att ge anställda den utbildning och de begränsningar som är väldigt viktiga för att bibehålla god cyberhygien, säger Jean Diarbakerli, säkerhetsrådgivare på Trend Micro Sverige.

Undersökningen, som är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget Yougov, ägde rum i april 2021 då över 2 000 personer intervjuades via internet.

I den framgår att 48 procent av anställda på svenska företag tycker att de fått för lite säkerhetsutbildningar, och 37 procent rapporterar att de inte fått någon utbildning alls.

Undersökningen visar också att vartannat svenskt företag gick över och började använda något slags digitalt samarbetsverktyg under 2020. Trots det verkar inte säkerhetsaspekterna ha stått i första rummet, då bara 21 procent uppger att deras it-avdelning har begränsat åtkomsten till verksamhetskritisk information, och 40 procent uppger att de inte har några begräsningar överhuvudtaget.

Källa: Trend Micro

25 november 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng