5G:s världspremiär i svensk timmerhantering

5G, Sca, Telia; En Man Styr En Virkeslastare På Distans

SCA har i projektet Remote Timber använt 5G-uppkoppling för att fjärrstyra en virkeslastare. Det är första gången en sådan manövrering äger rum i skarpt läge.

– Det här är ett mycket bra projekt där vi får prova hur vi kan använda 5G-teknik för fjärrstyrning och möjligheten att arbeta uppkopplade på distans. Projektet ligger helt i linje med SCA:s ambition att vara med och driva på utvecklingen mot mer autonoma fordon och bättre förarstöd, säger Magnus Bergman, chef för stab, teknik och digitalisering vid SCA Skog.

Stor potential

Maskinen L180 från Volvo har utrustats med kameror och sensorer som gör att den går att fjärrstyra, och tillsammans med uppkopplingen till 5G-nätet som Telia byggt upp på SCA:s terminal, blir återkopplingen till föraren omedelbar eftersom kapaciteten är hög och svarstiderna låga.

– Vi ser att fjärrstyrning ger stor framtida potential för våra kunder att förbättra sin verksamhet. I farliga miljöer kan operatören flyttas till en säker plats med bättre arbetsmiljöförhållanden. I fall där man bedriver verksamhet på flera olika platser kan en förare sköta flera terminaler samtidigt. Projektet ger oss en möjlighet att testa vår fjärrstyrningsplattform i en ny applikation med höga precisionskrav och lära oss hur systemet behöver utformas för att möta industrins behov, säger Christian Spjutare, Advanced Engineering Program Manager på Volvo CE.

5G, Sca,Virkeslastare

Den fjärrstyrda virkeslastaren.

Flera hundra fjärrstyrningar

Det finns idag flera hundra så kallade virkesterminaler runt om Sverige, som skulle kunna styras på distans med hjälp av 5G-uppkoppling. Det skulle effektivisera arbetet och ge förarna både säkrare och trivsammare arbetsmiljö, utan buller, maskinvibrationer och ensamarbete.

– Det är också en viktig del i att göra skogsbruket ännu mer hållbart. Med fjärrstyrda terminaler kan vi förbättra arbetsmiljön för förarna, öka tillgängligheten på terminalerna och effektivt nyttja våra maskiner, säger Magnus Bergman.

Projektet Remote Timber initierades 2019 och finansieras bland annat av deltagarna Mittuniversitetet, SCA, Volvo CE, och Telia samt Vinnovas program för Fordonsstrategisk Forskning och Innovation, FFI. I projektet kartläggs även aktuella lagar och regelverk i syfte att belysa de juridiska förutsättningarna för en kommersialisering.

Källa: Telia

24 november 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Telia

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT