Och de nominerade till Guldäpplet 2021 är...
En digital slöjdlärare, en oförtröttlig digitaliseringsutvecklare och läraren som startade it-terapi för sina kollegor. Det är de tre finalisterna till Guldäpplet 2021.
– Årets finalister är tre lärare som bryter ny mark och utvidgar professionens gränser. De visar hur digitalt kompetenta lärare kan vara drivande i att förnya undervisning och lärande och samtidigt bidra till utvecklingen av hela skolan. De visar också mycket konkret på hur de med användning av digitala arbetsformer på ett innovativt sätt kan ge alla sina elever, oavsett förutsättningar, möjlighet att lyckas, säger Peter Becker, stiftelsen DIU, ordförande i Guldäpplets jury.
Guldäpplet delas årligen ut till lärare som förnyar lärandet i skolan med hjälp av it och digitalisering. Till jubileumsåret 2021, när Guldäpplet firar 20 år, nomineras Helen Larsson, speciallärare och it-pedagog på Rosenlundsskolan, Jönköping, Karolin Wagner, slöjdlärare, PeterSvenskolan Landskrona, och Ulrica Elisson Grane, lärare och digitaliseringsutvecklare på Ullvi skola i Leksand.
It-terapi, digital slöjd och kunskapsspridare
Helen Larsson nomineras för vad hon själv kallar för sitt dialoga arbete, alltså en blandning av digitalt och analogt. Varje elev får själv välja hur hen vill ha stöd i ett visst ämne. Helen Larsson arbetar också mycket med kollegialt lärande i form av en slags it-terapi.
Karolin Wagner arbetar med digitala hjälpmedel på sina slöjdlektioner och söker möta respektive elevs intresse i slöjdarbetet. Det digitala arbetet har gjort att fler elever har nått sina
Ulrica Elisson Grane, Ullvi skola i Leksand, Karolin Wagner, PeterSvenskolan Landskrona och Helen Larsson, Rosenlundsskolan i Jönköping.
respektive mål.
Ulrica Elisson Grane utformar sina klassrum med både digitala och analoga hjälpmedel i åtanke, och skapar undervisning som är tillgänglig för alla. Dessutom delar hon gladeligen med sig av sina erfarenheter i sociala medier och genom workshops.
Vinnare av Guldäpplet presenteras torsdagen den 28 oktober i Stockholm och på webben. Då presenterar samtidigt deltagarna sina respektive arbete tillsammans med forskare.
Källa: Stiftelsen DIU
Läs mer om ämnet: