FN: AI skadar våra mänskliga rättigheter

Övervakning Integritet

Det finns för få skyddsåtgärder som säkerställer att artificiell intelligens används på ett integritetssäkert och ansvarsfullt sätt. Regeringar runt om i världen bör därför öka kontrollen och tygla nyttjandet av AI-algoritmer, menar Michelle Bachelete, chef för mänskliga rättigheter på FN.

 Vi har inte råd att fortsätta spela katt-och-råtta-leken med AI genom att tillåta en användning med få eller inga begränsningar, och därefter bli tvungna att hantera de konsekvenserna det oundvikligen kommer att innebära för de mänskliga rättigheterna, säger Michelle Bachelet, chef för mänskliga rättigheter på FN. 

Michelle Bachelet är en av flera experter som den senaste tiden uppmanat regeringar runt om i världen att skapa bättre kontroll för olika typer av AI-algoritmer.

Eftersom det inte finns några skyddsåtgärder som säkerställer att AI används på ett ansvarsfullt sätt, bör regeringar snarast tygla tekniken, säger Michelle Bachelet. 

Uttalandena kommer som en följd av en FN-rapport där man undersökte hur AI kan påverka mänskliga rättigheter såsom integritet, hälsa, utbildning, rörelsefrihet och yttrandefrihet. I rapporten slogs det fast att artificiell intelligens i stor utsträckning är en god kraft som kan hjälpa samhällen och ekonomier men man betonade även att AI har en “obestridlig och ständigt växande” påverkan på vissa mänskliga rättigheter. 

Enligt rapporten kan algoritmer inkräkta på människors integritet. Inom rättsväsendet kan algoritmer påverka beslut att gripa en brottsling, gällande tjänster inom det offentliga kan AI-modeller bestämma om en familj ska bli flaggad för socialtjänsten, och på arbetsplatser kan algoritmer monitorera och övervaka anställda.

Källa: ZDnet

21 september 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

SENASTE NYTT