Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Getinges resa mot RPA och chattbottar

Getinge Använder Rpa Och Chattbottar
På Getinge drivs just nu ett stort automatiseringsarbete. För att minska utgifter och vinna tid satsar bolaget på en chattbot för HR-frågor, maskininlärning för att visualisera data och RPA för diverse finansfunktioner.

RPA:n genererar mer tid till annat och har en högre träffsäkerhet. Den kan arbeta dygnet runt, gör mer jobb och har mindre fel, säger Pelle Nilsson, VP IT Governance, Getinge.

Getinge är ett medicintekniskt företag med produkter som exempelvis steriliseringsverktyg, hjärt-lungmaskiner och respiratorer som man förser bland annat sjukhus och laboratorier med. Bolaget har verksamhet i 39 länder och driver försäljning i över 125 länder.

På Getinge bedrivs ett digitaliseringsarbete där man försöker automatisera de processer som går att automatisera. Rent tekniskt handlar det bland annat om RPA, chattbottar och maskininlärning. Getinges shared service för finansfunktioner sitter i Polen och där sköts alltifrån inscanning av fakturor, reskontrahantering och avtal via RPA.

 Det känns som vi får ut ett högt värde av det, fast det kanske inte är så synligt och känt inom företaget egentligen. Vi ser redan att vi nått en hög ROI.

Getinge försöker även förbättra vissa språkprocesser. Tanken är att exempelvis en lokal servicetekniker ska kunna lämna in klagomål på sitt eget språk, och därefter översätts texten automatiserat varpå rätt formulär för ärendet hittas och ärendet klassificeras och registreras.

Det kan skapa enorma tidsvinster för oss där vi minimerar fel och säkerställer att varje ärende följs upp.

Chattbot för HR-frågor

Ett annat fokusområde som ska kunna göra Getinge smartare och mer informationsdrivet är chattbottar. Här har Getinge börjat smått och försökt hitta användningsområden för att göra bottarna så effektiva som möjligt, bland annat har bolaget ställt in siktet på en chattbot för HR-frågor.

Pelle Nilsson Low Res 2

Pelle Nilsson, VP IT Governance, Getinge.

Oavsett hur väl man strukturerar sin information så kan den ta tid att hitta, i alla fall på ett så stort bolag som Getinge. Men HR-området passar bra för där är det mycket policys, mallar och dokument som måste finnas någonstans. Att fråga en chattbot var dessa dokument finns går fortare än att användaren ska börja leta själv, vilket även skapar en nöjdhet hos personen.

– Vi har börjat smått med en bot som levererar information om vissa HR-processer. Börjar man för stort med för mycket info kan chattbotten bli dåligt tränad och ha svårt att leverera, då får det istället motsatt effekt och botten lär aldrig användas av personen igen.

Öppen data förenklar

Under pandemin har Getinge även arbetat med öppen data och maskininlärning för att förenkla arbetet för sjukhusen. Med tekniken har man med heatmaps visualiserat ifall det finns lediga IVA-platser eller utrustning, exempelvis ventilatorer, på andra sjukhus i närheten.

Med hjälp av ML har vi gjort kartbilder över lediga platser och utrustning så att sjukhusen kan hjälpa varandra. Datan var öppen och tillgänglig för alla så det gällde bara för oss att konkretisera vad för sorts information som sjukhusen skulle kunna dra nytta av.

Nu ser Getinge över möjligheterna att använda sig av liknande teknik internt framöver.

Vi har ju fullständig data på hur mycket utrustning som köps, när den köps och av vilka. Baserat på den informationen kan vi skapa analyser över vilka sjukhus som är nöjda och vilka som kan vara på väg att lämna oss. Då kanske vi får se över vårt kundbemötande där och ta inspiration från säljare på andra områden där vi istället säljer väldigt bra, avslutar Pelle Nilsson.

3 juni 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Rekommenderad läsning

Alzheimer Forskning I Lund

Alzheimer upptäcks tidigt via blodprov och AI

25 maj 2021 digit

Forskare på Lunds universitet har utvecklat en algoritm som väger samman enklare blodprov med snabba minnestester i arbetet mot Alzheimers sjukdom. I en studie kunde man på individnivå med 90 procents säkerhet förutse vem som kommer utveckla demenssjukdomen.

Apl, Mircosoft, Blåvita Medicinpiller

BI och mobila verktyg för APL

21 maj 2021 digit

En storsatsning på Microsoft 365 och den hybrida arbetsplatsen blev fokus för den statliga läkemedelstillverkaren APL under pandemiperioden. Nu återgår bolaget till sin ursprungsplan med målet om en mer digitaliserad tillverkningsprocess.

Ot, It, Ehandel, Inwido, Fönster Från Inwido På Fastighet I Stockholm

OT och smarta fönster för Inwido

18 maj 2021 digit

OT och it som utvecklas tillsammans, trots stora skillnader för respektive livscykel är fokus för dörr- och fönstertillverkaren Inwido. Bolaget arbetar dessutom på smarta it-lösningar i sina produkter och för att hitta synergier för de 29 bolagen i koncernen.

Esklistuna, Data, Schrems Ii, Två Personer På Varsin Sparkcykel På Väg

Datafokus och Schrems II-hinder i Eskilstuna

17 maj 2021 digit

Schrems II-domen fick Eskilstuna att lägga en del planer på automation och lagring i molnet på is. Kommunen följer utvecklingen för molntjänster med största intresse och målet är att med hjälp av data skapa tjänster som underlättar för Eskilstunas invånare.

Trombia Robot
video

Robot städar huvudstadens gator

4 maj 2021 digit

Roboten Free städar gatorna i Helsingfors under kvällar och nätter. Free ingår i ett pilotprojekt och rör sig i upp till sex kilometer i timmen, och den ska varken kunna köra in i gående eller andra mötande föremål. 

Ett Strukturerat Och Trevligt Skrivbord

Ökat tryck för AJ Produkter

3 maj 2021 digit

Med en utvecklad e-handel var AJ Produkter rustade för många av de förändringar som pandemin har fört med sig. En påtaglig effekt för bolaget är att flera it-projekt har påskyndats, bland annat molnbaserad telefoni som både ska avlasta säljare och kundservice och ge en bättre upplevelse för kunder.

Moln Cio

Molnet trendar för CIO:er

26 apr 2021 digit

De globala investeringarna i publika moln kommer att öka med 23 procent i år och marknaden lär omsätta 332 miljarder dollar. Pandemin och en ändrad inställning bland CIO:er bidrar starkt till utvecklingen.

Smart City
video
Ett samarbete med HPE

Edge till moln med HPE

22 apr 2021 digit

HPE Ezmeral kör, hanterar och säkrar appar och data från edge till molnet. I en hybrid, decentraliserad värld kan du fokusera på AI och innovation medan HPE, med datafabriker och containrar, gör grovjobbet i bakgrunden.

Robot Människa

Robot förstår våra rörelser

13 apr 2021 digit

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.