Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

EU ger klartecken för vaccinpass

Eu Röstar Ja Till Vaccinpass

EU-parlamentet har röstat igenom det så kallade vaccinpasset som ska användas för resande inom Europa. Gröna passet ska användas i Sverige från och med 1 juli och gälla ett år framåt.

Det här är ett stort kliv framåt mot att återfå den grundläggande friheten att kunna resa fritt i Europa, säger Abir Al-Sahlani, Centerpartiets ledamot i Bryssel.

Förslaget om vaccinpass röstades igenom med 546 röster för, 93 röster emot och 51 nedlagda röster. Passet kommer att ha en QR-kod och visas upp i id-kontrollen vid inresa till ett land.

Medlemsländerna kan dock fortsätta ha sina egna regler för inresande, något som Abir Al-Sahlani är mycket kritisk till.

Fullt vaccinerade medborgare kan fortfarande inte garanteras ett fritt resande, utan kan omfattas av karantän- eller testkrav.

Gröna passet kommer, utöver vaccinintyg, även innehålla information om tidigare infektion av covid-19 samt visa resultat för nytagna covidtest.

I Sverige ansvarar E-hälsomyndigheten för att utfärda det gröna passet. Varje region ansvarar för att rapportera in vaccinationer till det nationella vaccinationsregistret NVR. Har du en digital brevlåda kommer ditt vaccinpass dit.

E-hälsomyndigheten och Digg fortsätter sin samverkan och dialog med de vårdgivare som tillsammans med sina systemleverantörer planerar att tidigt ansluta till den digitala lösningen som de två myndigheterna utvecklar tillsammans.

Källa: DN, E-hälsomyndigheten

9 juni 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Kommunal e-tjänst för torghandel

14 juni 2021

För att underlätta för alla torghandlarna i Säter har kommunen utvecklat en ny bokningsapp för torgplatserna. Det är den första av sitt slag i Sverige.

Kina bekämpar Deltavirus med drönare

14 juni 2021

Drönare som används för att övervaka, fotografera och instruera invånare. Det är kinesiska myndigheters nya taktik för minska smittspridningen av Deltaviruset i Guangzhou.

IDC: Nya rekord på IoT-marknaden

11 juni 2021

Europas investeringar i IoT kommer att nå 202 miljarder dollar under 2021. Varje år fram till 2025 kommer marknaden att växa med över 10 procent.

Microsoft förlänger livet på barnkläder

11 juni 2021

Lindex använder Microsoft-lösningar för att samla in och återanvända barnkläder. Satsningen är ett led i Lindex arbete att minska bolagets klimatutsläpp.

Cisco lanserar Webex Suite

10 juni 2021

Ciscos nya Webex Suite har ny teknik för brusreducering, ett bättre fokus på deltagarna och ny teknik för publikevenemang. Och om tjänsten används i EU stannar datan där.

Facebook: Så mycket kostar Schrems II-domen

9 juni 2021

Facebook har tagit fram en rapport som beskriver konsekvensen för handeln för EU-länder, i ljuset av bland annat Schrems II-domen. Enligt Facebook handlar det om hundratals miljarder dollar om året i ekonomiska förluster, men vissa experter är skeptiska till slutsatserna.