Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Lynk & Co och framtiden med Microsoft

Lynk&Co, Teams, Microsoft, En Kvinna Sitter I En Bil Och Tittar I Backspegeln

Lynk & Co, som är ett Volvosyskon och ägs av kinesiska Zhejiang Geely Holding Group, har satt ytterligare fokus på hållbarhet och säkerhet under pandemin. Dessutom har det varit prio att kunna erbjuda bra verktyg för samarbete till alla medarbetare.

– Frågor om hållbarhet och återvinning av it-utrustning har kommit ännu mer i fokus för oss. I takt med att vi växer i Europa ser vi över logistiken för att få utrustning till allas hemmakontor på ett smart och hållbart sätt. Vi överväger en egen variant av BYOD, där medarbetarna köper mobiler och datorer hos lokala leverantörer och som då också ansvarar för återvinningen, säger Martin Ström, Manager Workplace Services på Göteborgsbaserade bolaget Lynk & Co.

Office 365 utan krångel

För Lynk & Co, som tillsammans med Volvo ingår i Geelykoncernen, har pandemin har haft relativt liten inverkan på it-utvecklingen. Kanske delvis tack vare Martin Ströms motto som är it utan krångel.

– Som en stor start-up är vi vana att anpassa oss till förändringar i omvärlden. Ur ett it-perspektiv innebär det en stor vilja hos våra medarbetare att jobba med ny teknik och nya plattformar. Vi jobbar mestadels med Microsofts standardprodukter och Office 365, där vi är snabba att anamma nya funktioner som användarna uppmuntras att testa.

– Jag håller också utbildningar i Teams för nyanställda minst en gång i månaden om hur de kan jobba effektivare med sin laptop, och Microsofts digitala verktyg.

Den kanske största förändringen är konverteringen från spontana kaffemaskins-diskussioner och många andra möten till helt digitala alternativ för 350 medarbetare runt om i Europa. Målet är korta och personliga möten med en tydlig dagordning och fokus på att få saker gjorda.

– Vi jobbar för att skapa smarta, väl förberedda möten från chattar till ståmöten. Vid bokningen föreslår systemet kortare tider än arrangören lägger in. Redan innan pandemin jobbade vi med en mer personlig synlighet i våra interna digitala kanaler, och det arbetet bara ökar i betydelse nu.    

Hybridarbete framöver

Kombinationen distansarbete och kreativa medarbetare med nya digitala verktyg har inte inneburit ett ökat problem för it-säkerheten.

Lynk O Co, Martin Ström, Manager Workplace Services

Martin Ström, Manager Workplace Services på Lynk & Co.

– Jag såg fler potentiella hot när medarbetarna reste och använde öppna nät på flygplatser och hotell. Men självklart ökar hotbilden hela tiden, och det finns krafter som tycker det är en merit att testa säkerheten hos nystartade företag som får stor uppmärksamhet. Samtidigt ska sägas att vi har bra lösningar och rutiner på plats sedan tidigare. Microsoft erbjuder ett säkerhetsmässigt försprång med Enterprise-verktygslådan och utvecklingstakten har ökat enormt under den här tiden.

Med mer verksamhet i Europa växer it-budgeten helt enligt plan men det kan såklart förändras över tiden.

– Post-corona bedömer jag att hybridarbete med 50/50 på kontoret och hemma är här för att stanna. Det kommer innebära en del ytterligare investeringar för att utrusta bra arbetsplatser på fler ställen, säger Martin Ström.

10 maj 2021 Reporter anne hammarskjöld digit Foto Lynk & Co

Rekommenderad läsning

Perstorp, Teams, Färgglada Molekyler I 3D

Perstorp sjösatte ERP på distans

12 maj 2021 digit

Kemikaliekoncernen Perstorp valde Teams som samarbetsverktyg när pandemin bredde ut sig. Det senaste året har det skånska storbolaget lyckats rulla ut ett helt nytt globalt affärssystem, och i flera länder helt på distans.

Ms Ignite 21

Molnfokus under Ignite

3 mar 2021 digit

Molnet förändrar världen på fem fundamentala sätt och stärker datahantering, AI och samarbeten världen över. Det menar Microsofts CEO Satya Nadella, som under sin keynote dessutom presenterade årets stora nyhet Microsofts Mesh, en helt ny plattform för MR, mixed reality.

Cevt Redigerad
video
Ett samarbete med Nutanix

Hypereffektiva Cevt

22 jan 2021 digit

För att kunna arbeta med VDI:er med höga grafikkrav har Cevt investerat i ett hyperkonvergerat datacenter från Nutanix. Flexibiliteten och snabbheten uppskattas, vilket även lett till att det tidigare ljumma intresset för VDI:er har ökat.

Bilar Ovanifrån

Smarta tech-däck

15 dec 2020 digit

Från och med 2023 kommer alla Michelin-däck vara utrustade med RFID-chip. Tekniken ska öka säkerheten på vägarna och kan komma att bli viktig i utvecklingen av självkörande bilar.

Personer Sitter Med Ben I Kors Mot Vägg
video
Ett samarbete med Microsoft

Revision med Azure

6 nov 2020 digit

Nya samarbeten, rätt person på rätt plats och en framtidssäkrad plattform för både distansarbete och framtida tjänster. Så har Microsoft Azure hjälp revisionsbyrån Value & Friends.

Phishing Teams (1)

Nätfiske med Teams

28 okt 2020 säkerhet

Upp till 50 000 Office 365-användare har blivit måltavla för en utbredd nätfiskeattack. Via mejl säger hackarna att du har missat en chatt i Microsoft Teams, men istället tar de dina inloggningsuppgifter. 

Nadella Flightsimulator

Nyheter från Ignite

23 sep 2020 digit

Pandemin satte fokus på säkra, digitala samarbeten och när Satya Nadella inledde Microsoft Ignite innehöll keynoten nyheter inom Azure och M365 men även en önskan att världens medarbetare ska arbeta på ett hälsosamt sätt och känna tillit till tekniken.

Vägskylt 960640

Självkörande utan skuld

17 sep 2020 digit

Säkerhetsföraren för en självkörande Uber åtalas nu för en dödsolycka i USA. Amerikanska polisen menar att det var mänskliga fel som orsakade olyckan, och inte det självkörande fordonet. 

Elbilsparkering

Snabbladd för elbilar

9 sep 2020 digit

Om Sverige ska ha 1 miljon elbilar 2030 så krävs det snabb och smart laddning av bilarna. En KTH-student kan ha knäckt koden och har tagit fram en lösning som har fått godkänt från Svenska kraftnät.