Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Digital fritidsgård med Vinnova

Biljardbollar Upplagda I Trekant På Biljardbord

Umeå satsar på en digital fritidsgård för kommunens unga. Tillsammans med startups, som ingår i det Vinnova-finansierade nätverket Ignite Public, hoppas kommunen på en plattform som ska utvecklas i samarbete med ungdomar och fritidsledare.

– Under pandemin har vi testat många olika sätt att behålla kontakten med ungdomarna, men det är svårt att få till interaktion i de verktyg vi har idag. Vi tror att det kommer att finnas ett behov av ett digitalt komplement även efter pandemin, säger Åsa Säfsten Boman, avdelningschef på Fritid Unga inom Umeå kommun.

Ignite Sweden

Umeå kommun har inlett en dialog med några av de bolag som är kopplade till Ignite Public, en del en del av Vinnova-nätverket Ignite Sweden, som knyter samman svenska startups med offentliga verksamheter för att initiera piloter för olika lösningar.

Tanken är att fritidsledare och ungdomar tillsammans ska vara med och utveckla en plattform, som kan fungera som en sorts digital fritidsgård. Plattformen ska vara interaktiv, engagerande, och trygg.

– Den digitala mötesplatsen kan vara ett sätt att nå nya målgrupper till exempel hemmasittare, ungdomar som tycker att det sociala känns jobbigt eller de som har långt till en fysisk mötesplats, säger Åsa Säfsten Boman.

Växande samarbete

Maria Finch-Westin affärsutvecklare på Ignite Sweden, ser att fler och fler offentliga verksamheter tar hjälp av Ignite Public för att hitta lösningar på utmaningar i sina verksamheter, inom breda områden som hållbarhet, digitalisering och automation.

– Jag är väldigt imponerad av Umeå kommuns engagemang. Det är ett jättefint gäng som verkligen vill att det ska bli bra för ungdomarna. De har identifierat ett behov som behöver en lösning och de landade frågor som mandat och medel för det inledande arbetet tidigt. Jag ser fram emot nästa steg, säger Marit Finch-Westin, affärsutvecklare på Ignite Sweden.

Källa: Uminova Innovation

3 maj 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.