Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Automation ökar oron för jobben

Automatisering Ökar Jobboron

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

Enligt undersökningen är 60 procent oroade för att automatisering leder till utslagning av många jobb och 39 procent menar att deras jobb antagligen har försvunnit inom fem år. Samtidigt menar 64 procent att teknikutvecklingen innebär fler möjligheter än risker och 77 procent vill gärna öka sin kompetens för att vara attraktiva på arbetsmarknaden. 

– För att kunna dra nytta av den här inställningen behöver många arbetsgivare bli bättre på att utveckla de egna medarbetarna. Där är vi inte riktigt idag, säger Alexandra Fürst, ansvarig för People & Organisation Consulting på PwC.

PwC menar att det finns stora risker för ökade klyftor i samhället när det gäller digital kompetens. Närmare hälften av de som deltog i undersökningen som har läst vidare efter gymnasiet säger att deras arbetsgivare ger dem möjligheter att öka det digitala kunnandet, men bland de medverkande med lägre utbildning är det bara 28 procent som ger samma svar.

– Det här är naturligtvis ett stort problem för många enskilda individer, men det är även en samhällsutmaning som behöver adresseras av både näringsliv och politiska beslutsfattarare. Vi kan inte riskera att hamna i ett läge där de digitala kompetensskillnaderna ökar ytterligare i samhället, menar Alexandra Fürst.

Vad det gäller att arbeta hemifrån eller från kontoret säger 72 procent att de föredrar en hybridlösning där fysisk närvaro på kontoret mixas med arbete hemifrån. Samtidigt uppger 20 procent att de inte vill återvända till kontoret över huvud taget.

Pengar, diskriminering och övervakning

Hela 57 procent av de medverkande mellan 18-34 år föredrar ett jobb där det finns möjligheter att maximera inkomsten, vilket är fler än de 43 procent som hellre väljer ett arbete där de kan göra skillnad. Bland de som är 55 år eller äldre är synen omvänd.  

Hälften av de som deltog i undersökningen uppger att de har gått miste om en karriär- eller utbildningsmöjlighet på grund av diskriminering. Här är åldersdiskriminering, båda för unga och äldre, den vanligaste orsaken.

Enligt undersökningen anser 44 procent att det är okej att deras arbetsgivare använder teknik för att mäta effekten av deras arbete, till exempel via sensorer.

Drygt 32 500 personer från 19 länder deltog i PwC:s undersökning Hopes and Fears Survey 2021.

Källa: PwC

12 maj 2021 Reporter elisabeth nore digit Foto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Kommunal e-tjänst för torghandel

14 juni 2021

För att underlätta för alla torghandlarna i Säter har kommunen utvecklat en ny bokningsapp för torgplatserna. Det är den första av sitt slag i Sverige.

Kina bekämpar Deltavirus med drönare

14 juni 2021

Drönare som används för att övervaka, fotografera och instruera invånare. Det är kinesiska myndigheters nya taktik för minska smittspridningen av Deltaviruset i Guangzhou.

IDC: Nya rekord på IoT-marknaden

11 juni 2021

Europas investeringar i IoT kommer att nå 202 miljarder dollar under 2021. Varje år fram till 2025 kommer marknaden att växa med över 10 procent.

Microsoft förlänger livet på barnkläder

11 juni 2021

Lindex använder Microsoft-lösningar för att samla in och återanvända barnkläder. Satsningen är ett led i Lindex arbete att minska bolagets klimatutsläpp.

Cisco lanserar Webex Suite

10 juni 2021

Ciscos nya Webex Suite har ny teknik för brusreducering, ett bättre fokus på deltagarna och ny teknik för publikevenemang. Och om tjänsten används i EU stannar datan där.

Facebook: Så mycket kostar Schrems II-domen

9 juni 2021

Facebook har tagit fram en rapport som beskriver konsekvensen för handeln för EU-länder, i ljuset av bland annat Schrems II-domen. Enligt Facebook handlar det om hundratals miljarder dollar om året i ekonomiska förluster, men vissa experter är skeptiska till slutsatserna.