Automation ökar oron för jobben

Automatisering Ökar Jobboron

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

Enligt undersökningen är 60 procent oroade för att automatisering leder till utslagning av många jobb och 39 procent menar att deras jobb antagligen har försvunnit inom fem år. Samtidigt menar 64 procent att teknikutvecklingen innebär fler möjligheter än risker och 77 procent vill gärna öka sin kompetens för att vara attraktiva på arbetsmarknaden. 

– För att kunna dra nytta av den här inställningen behöver många arbetsgivare bli bättre på att utveckla de egna medarbetarna. Där är vi inte riktigt idag, säger Alexandra Fürst, ansvarig för People & Organisation Consulting på PwC.

PwC menar att det finns stora risker för ökade klyftor i samhället när det gäller digital kompetens. Närmare hälften av de som deltog i undersökningen som har läst vidare efter gymnasiet säger att deras arbetsgivare ger dem möjligheter att öka det digitala kunnandet, men bland de medverkande med lägre utbildning är det bara 28 procent som ger samma svar.

– Det här är naturligtvis ett stort problem för många enskilda individer, men det är även en samhällsutmaning som behöver adresseras av både näringsliv och politiska beslutsfattarare. Vi kan inte riskera att hamna i ett läge där de digitala kompetensskillnaderna ökar ytterligare i samhället, menar Alexandra Fürst.

Vad det gäller att arbeta hemifrån eller från kontoret säger 72 procent att de föredrar en hybridlösning där fysisk närvaro på kontoret mixas med arbete hemifrån. Samtidigt uppger 20 procent att de inte vill återvända till kontoret över huvud taget.

Pengar, diskriminering och övervakning

Hela 57 procent av de medverkande mellan 18-34 år föredrar ett jobb där det finns möjligheter att maximera inkomsten, vilket är fler än de 43 procent som hellre väljer ett arbete där de kan göra skillnad. Bland de som är 55 år eller äldre är synen omvänd.  

Hälften av de som deltog i undersökningen uppger att de har gått miste om en karriär- eller utbildningsmöjlighet på grund av diskriminering. Här är åldersdiskriminering, båda för unga och äldre, den vanligaste orsaken.

Enligt undersökningen anser 44 procent att det är okej att deras arbetsgivare använder teknik för att mäta effekten av deras arbete, till exempel via sensorer.

Drygt 32 500 personer från 19 länder deltog i PwC:s undersökning Hopes and Fears Survey 2021.

Källa: PwC

12 maj 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter elisabeth noredigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng