Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Tjejen som dödar fördomar

Eleonora Svanberg

Eleonora Svanberg, grundare av Girls in Stem och matematik- och fysikstudent vid Stockholms universitet.

Kan tjejer verkligen gilla matte? Den frågan fick Eleonora Svanberg att tröttna och starta Girls in Stem. Idag har nätverket, som alla är tjejer med fokus på vetenskap, teknik och matematik, drygt 300 medlemmar och intresset ökar.

– Min förebild är en doktorand, med samma hårfärg som jag och som har dansat balett precis som jag. Hon är med andra ord en normal människa som liknar mig och en bekräftelse på att vetenskap, matte och teknik är lika mycket för tjejer som för killar, säger Eleonora Svanberg, grundare av Girls in Stem och matematik- och fysikstudent vid Stockholms universitet.

Girls in Stem

Girls in Stem, som idag har funnits i fyra år, och är en organisation för tjejer som studerar det som på engelska förkortas STEM, det vill säga science, technology, engineering, mathematics.

Syftet är att fungera som en mötesplats för alla tjejer som gillar eller studerar till exempel matematik och fysik och idag har organisationen ungefär 350 medlemmar.

– Jag vet inte hur jag hade klarat mig utan det fantastiska nätverk som detta har blivit. Det har hjälpt mig så mycket att bara få umgås med andra som kan relatera till de saker jag har gått igenom och som kan stötta en i det. Speciellt med tanke på att jag nu är en av två tjejer i min klass på universitetet.

Störde sig i gymnasiet

Redan i gymnasiet föddes idéen till Girls in Stem hos Eleonora Svanberg. När hon ville läsa extra matematikkurser, undrade hennes lärare om hon inte ville läsa medicin eller biologi istället, med motiveringen att matte och fysik inte var för alla. På andra håll fick hon höra att det inte hörde till vanligheterna att tjejer tyckte om de ämnena.

– För de flesta är det ju en man i vit rock som dyker upp när de tänker på en fysiker eller matematiker. Dessa ämnen har alltid förknippats med logiska och medfödda förmågor som setts som manliga karaktärsdrag och det var framförallt i dessa ämnen som jag kände hur könsstereotyperna verkligen fanns. Det kändes så omodernt och jag började störa mig på det.

Jag vet inte hur jag hade klarat mig utan det här fantastiska nätverket.

Föreläsningar och workshops

För att nå ut till tjejer i liknande situation som Eleonora Svanbergs, ordnar Girls in Stem-medlemmar bland annat föreläsningar om jämställda klassrum i gymnasium och grundskolan och workshops i programmering i framförallt grundskolan.

– Ibland räcker det nästan bara med att vi dyker upp och berättar att vi är tjejer som gillar att spela dataspel, programmera och räkna differentialekvationer, för att både lärare och elever ska få upp ögonen för vilka könsstereotyper som fortfarande finns.

Eleonora Svanberg föredrar när de utöver helklassföreläsningar också får möjlighet att bara prata med tjejerna i klasserna.

– Vi har märkt att tjejerna inte riktigt vågar kliva fram när killarna är med och framförallt när det kommer till it och tech. För oss är det viktigt att de verkligen får chansen att ta plats och ställa frågor.

Växt med pandemin

Trots att det inte har blivit lika mycket föreläsningar under pandemin växer Girls in Stem och har nu medlemmar över hela landet. Bland annat finns nu en så kallad discord-server, där medlemmar kan chatta och prata i olika grupper.

– Vi är nu 18 medlemmar som jobbar med Girls in Stem varje dag på olika plan. Det är en blandning av åldrar, från högstadium till universitet, och allt möjligt diskuteras. Nyss startade vi en Minecraft-server tillsammans. Det är så häftigt att se hur alla interagerar med varandra.  

Hur kan samhället bli bättre på att involvera tjejer i Stem-ämnen?

– Jag tror inte det finns någon quick-fix, men det finns så klart konkreta saker att göra. Som att föräldrar involverar sina barn oavsett kön när de håller på med något tekniskt. Techfidence som det kallas är oerhört viktigt och att du som vuxen vågar göra fel och ta hjälp av barn och unga.

–  Leta gärna upp appar som barn gillar och prata om tekniken bakom, och ta kontakt med organisationer som vår eller leta upp andra typer av workshops eller Youtube-konton som kan få unga tjejer att få en bättre förståelse och känsla att det är helt normalt att vara tjej och intressera sig för fysik, matte och teknik.

8 april 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Ariana Ghatan

Rekommenderad läsning

Kille Sorterar Varor Till Förbeställda Matkassar På Ica

Ica maxar med data

16 mar 2021 digit

När svenskarna hamstrade toapapper i början av pandemin ställde det till det för algoritmerna på Ica. Men AI och dataanalys är framtiden för dagligvaruhandeln och några av utmaningarna är kombon datahantering och GDPR samt att övertyga 1 400 Ica-handlare. Det menar Anna Baecklund, Head of Data Science och som var en av talarna under Women in Tech. 

Kvinna Står Med Dator I Handen Framför Ett Konferensbord Med Folk

Kvinnojobbet som blev männens

11 mar 2021 digit

På 50-talet ansågs programmering vara ett jobb som passade bättre för kvinnor än män. Men sedan hände något och idag är it och tech en av de mest ojämställda branscherna i Sverige, och vad det gäller riskkapital går bara 1 procent till kvinnor. Det var något av innehållet i Katrine Marçals keynote under Women in Tech.

Kvinnor Inom It

Var är kvinnorna?

28 jan 2021 digit

Andelen kvinnor på teknikutbildningar är numera på rekordnivåer, men det syns inte i teknikbranschen. Idag är snedfördelningen densamma som för drygt 30 år sedan. 

vmware marie some.jpg
podcast

VMware som en startup

22 apr 2020 digit

VMware är som ett startup-bolag, digitala lösningar har aldrig varit viktigare och de bästa männen finns inom it-branchen. Det konstaterar Marie Berner Moberg, Sverigechef VMware i Voisterpodden, tillsammans med Kalle Hultenheim, vd Atea Sverige och Voisters Elisabeth Nore. Dagen till ära inleds Voisterpodden med skönsång av Kalle.  

etiopiska tallrikar mot ljusblå bakgrund.jpg
video

Kodar för en bättre värld

26 mar 2020 digit

När Betelhem Dessie var nio år började hon koda för att tjäna egna pengar. Idag driver hon en verksamhet som lär barn och unga i Etiopien att programmera. Målet är att sprida kunskap som utvecklar både personen och samhället, inte bara i Etiopien utan hela i Afrika. I början av mars talade Betelhem Dessie på Women in tech.

caroline farberger till vänster och män som förklarar till höger.jpg

Caroline om tiden som man

12 mar 2020 digit

Kvinnor spelar bortamatch i ett näringsliv som är skapt av och för män och har därför mindre chans att vinna. Nu drömmer Caroline Farberger, vd Ica försäkringar och tidigare Carl Farberger, om en framtid där både män och kvinnor spelar hemmamatch.

man-jamstalldhet-960640.jpg

Jämställd utan män

31 okt 2019 ledarskap

Digital inkludering oavsett ålder och kön, ett bättre språk och inga fler event speciellt anpassade för kvinnor. Det var några av synpunkterna som togs upp när jämställdhet inom it diskuterades under Microsoft Techdays.

wikipedia-kvinnor.jpg

Wiki gör Sverige jämställt

22 aug 2019 ledarskap

Kvinnor har länge glömts bort i våra svenska historieskrivningar. Genom The Equal Edit ska artiklar på Wikipedia bli mer jämställda och korrekta och arbetet går hand i hand med FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Ingenjor-testar-VR-teknologi960640.jpg

ABB breddar bilden

20 jun 2019 ledarskap

När teknikindustrin ska illustreras syns oftast män på bilderna. Det vill ABB göra något åt och ansluter sig därför till Teknikföretagens bildbank Bredda Bilden.