Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Svenskt datacenter för Cisco

Stockholm Drönarfoto

Cisco slår upp dörrarna till ett nytt datacenter på en hemlig plats strax söder om Stockholm. Enligt bolaget kommer det att innebära säkrare och bättre prestanda för kunderna.  

De nya datacentren är en del av Ciscos molntjänst Umbrella och upprättas nu både söder om Stockholm och i Köpenhamn, men av säkerhetsskäl är det inte uttalat exakt var. Just Umbrella är en viktig del i Ciscos satsning på SASE, Secure Access Service Edge, som är ett sätt att knyta ihop flera säkerhetsaspekter i ett integrerat paket.

Strategiskt viktig plats

– Att datacentret nu ligger i Stockholm innebär att alla våra kunder kan få en ännu bättre användarupplevelse med snabbare responstid och högre prestanda, säger Henrik Bergqvist, cybersäkerhetsexpert på Cisco sverige.

Utöver att dessa städer ligger i regioner med mycket användare och trafik, är det enligt Cisco också en strategiskt viktig placering eftersom Stockholm och Köpenhamn ligger nära så kallade IXP:s, Internet Exchange Points, eller internetknutpunkter, där internetleverantörer utbyter trafik mellan sina nätverk.

– Norden är en av internets knutpunkter och genom att placera datacentret här ger det oss nya möjligheter att leverera bästa möjliga förbindelse över hela regionen, säger Henrik Bergqvist.

Det nya datacentret ska drivas till 99 procent av förnybar energi.

Källa: Cisco

22 april 2021 Uppdaterad 23 april 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.