Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Stressade videoögon

Blå Ögon På En Kvinna

Vi spenderar alltmer tid vid våra skärmar och inte minst nu under pandemin, vilket också märks för våra ögon. Ett sätt att undvika försämrad ögon- och synhälsa kan vara att ta en del möten på telefon istället för video.

– De som framförallt märker av digital ögonstress är personer i åldersspannet 30 till 45 år. Anledningen är att man bär glasögon med endast en styrka i glasen, eller inga glasögon alls. Men det är även vanligt att de som bär progressiva glasögon och som ofta sitter framför en dataskärm blir trötta i ögonen, säger Thomas Andersson Wikman, legitimerad optiker och produktchef på Zeiss.

Tips för ögonen

De är sedan tidigare känt att mycket skärmtid tröttar ut dina ögon trötta och försvårar koncentrationen och kan i värsta fall leda till huvudvärk och sömnsvårigheter. En av orsakerna till exempel trötthet är att du blinkar mindre när du stirrar in i en skärm för länge, vilket gör att ögonen får mindre fukt.

Inte minst under pandemin har vi kommit att spendera mer tid framför en skärm.  Men det finns flera enkla knep för att hjälpa ögonen att må bättre.

  • Ta något av de digitala mötena per telefon istället, samtidigt som du vilar blicken på något annat.
  • Det finns glasögon som filtrerar bort blåljus från skärmarna.
  • Sänk ljusstyrkan på din skärm.
  • Pausa ögonen emellanåt. Ett vanligt knep är den så kallade 20/20/20-regeln, det vill säga att titta upp från skärmen var tjugonde minut och fokusera på något som ligger 20 meter bort i 20 sekunder.

 

Källa: Zeiss

20 april 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.