Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Pandemieffekt för blockkedja

Leverans Blockchain

De globala investeringarna i blockkedjeteknik kommer att landa på 6,6 miljarder dollar i år, vilket är en ökning på över 50 procent jämfört med 2020. Den ökade efterfrågan är bland annat en effekt av pandemin och kravet på säkra leveranskedjor. 

 Pandemin har understrykt behovet av bland annat mer motståndskraftiga och transparenta leveranskedjor. Det här är en viktig tid på blockkedjemarknaden då företag över olika marknader och branscher ökar sina investeringar i tekniken, säger James Wester, research director på IDC.

I år kommer det att spenderas mest på blockchain i USA, närmare bestämt 2,6 miljarder dollar och nästan 40 procent av totalen. Västeuropa är tvåa på 1,6 miljarder dollar och Kina är trea på 777 miljoner dollar.

Enligt IDC lär investeringarna i blockchain fortsätta att öka framöver, från 6,6 miljarder dollar i år till 19 miljarder dollar 2024.  Det innebär en genomsnittlig årlig tillväxttakt, CAGR, på 48 procent.

Viktigt är också att vi ser ett ökat intresse och mer investeringar från koncerner, finansinstitut och till och med regeringar inom områden som de tidigare varit skeptiska inför, såsom kryptovalutor, digitala valutor och decentraliserad finansiering. Dessa investeringar kommer att spela stor roll inom en snar framtid inom allt ifrån detaljhandel till finanstjänster och kapitalmarknader, säger James Wester. 

Källa: IDC

20 april 2021 Uppdaterad 21 april 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.