Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Molnet trendar för CIO:er

Moln Cio

De globala investeringarna i publika moln kommer att öka med 23 procent i år och marknaden lär omsätta 332 miljarder dollar. Pandemin och en ändrad inställning bland CIO:er bidrar starkt till utvecklingen.

Investeringar i molnet får ytterligare ett lyft när containerteknik, virtualisering och edge-teknik blir allt mer mainstream.

Utvecklingen förra året fick många CIO:er att komma över sitt tidigare motstånd att flytta affärskritiska applikationer till molnet. Enkelt uttryckt fungerade pandemin som en multiplikator för molnintresset. Vi ser dock att suget efter egna datacenter hade minskat även utan covid-19-krisen, säger Sid Nag, analytiker på Gartner.

Desktop-as-a-service, DaaS, ser den snabbaste tillväxten på 68 procent och når i år ett värde av 2 miljarder dollar. Investeringar i infrastrukturtjänster, IaaS, kommer att öka med 39 procent och segmentet lär omsätta 82 miljarder dollar. 

Mjukvarutjänster, SaaS, är fortsatt det största segmentet och lär enligt Gartner omsätta 123 miljarder dollar i år.

Källa: Gartner

26 april 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.