Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Hellre en AI

Massa Massa Människor Sedda Uppifrån
Vi människor är mer benägna att lita på lösningar som föreslås från en algoritm än människor. Det gäller även när lösning är sämre.

Ungefär 1 500 personer ingick i studien, där de blev ombedda att avgöra hur många personer det fanns i en bild. I takt med att bilderna fylldes med fler och fler människor, blev deltagarna förståeligt nog mer och mer osäkra i sina antaganden.

De fick då frågan om de ville få hjälp att svara, och kunde då välja att antingen stödja sig på ett sammanvägt svar från flera tusen respondenter, alltså ett svar som tagits fram med hjälp av så kallad crowdsourcing, eller ett svar som de fick veta hade genererats av en algoritm, och de flesta valde algoritmen.

– De svarande valde oftare algoritmens lösningsförslag på antalet människor i bilden, än lösningen från crowdsourcingen, i takt med att svårighetsgraden ökade, skriver forskarna bakom studien som publicerats i tidskiften Scientific Reports.

Sämre på att hitta individer

En av de intressanta slutsatserna från undersökningen är att just det som personer förlitade sig på att algoritmen var bra på, det vill säga uppskatta antalet människor i en bild, är sådant som en AI faktiskt inte är särskilt bra på.

Dessutom tenderar lösningar som tagits fram via crowdsourcing ligga ganska nära sanningen. Det verkar med andra ord som att vi överskattar hur precisa och kompletta dagens algoritmer är. 

– Algoritmer används redan idag med framgång vid beslutsfattande inom alltifrån sjukvård till sociala medier. Samtidigt som algoritmer generellt kan vara väldigt träffsäkra har de också visats sig vara partiska gentemot till exempel människors utseende.

– Det är därför viktigt när de växer i antal, att vara uppmärksam på att en alltför extrem tilltro kan leda till såväl självbelåtenhet som ineffektiva regleringar och dåliga affärsbeslut, skriver forskarna i sin slutsats.

Källa: Thenextweb

19 april 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.