Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Fördel digital vård

Ett Gummihjärta I Två Händer

Nio av tio föredrar att träffa sjukvården på distans istället för fysiskt. Nu spår experter en ordentlig omstrukturering av vårdbranschen.  

I undersökningen har drygt 10 000 personer fått frågor om sina erfarenheter av vården under pandemin och sin syn på vården i framtiden. Och en stor majoritet av de svarande deltar gärna i alltifrån hantering av kroniska sjukdomar till en första bedömning av en sjukdom, på distans.

91 procent

– 91 procent av de som har använt sig av den digitala vården under pandemin vill fortsätta med det istället för att gå tillbaka till personliga fysiska vårdbesök, säger Henrik Schildt som är branschexpert inom hälso- och sjukvård på PwC.

Personer i Kina och Indien visade sig vara något mer positiva till den digitala distansvården än européer.

Den nya vården

I samband med undersökningen intervjuades ledande personer inom hälso- och läkemedelsbranscherna om deras syn om framtidens vård. Här framkommer det bland annat att det finns förväntningar på fler former samarbeten i form av delningar och analyser av data mellan läkemedelsföretag, vårdgivare och leverantörer.

– Covid-19 har accelererat flera förändringar inom hälso- och sjukvårdsområdet. Att ställa om med stöd av teknikutveckling ger oss nu unika möjligheter att ta viktiga steg framåt inom vård och omsorg. Rätt använd teknik gör att vi kan lösa utmaningar som att effektivisera vårdsystemet, förbättra patientupplevelserna och inte minst skapa en mer jämlik vård inför framtiden, avslutar Jon Arwidson, branschansvarig hälso- och sjukvård, PwC.

Källa: PwC

22 april 2021 Reporter Tim leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.