Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Bitcoin hotar Kinas miljö

Bitcoins Framför En Kinesisk Flagga

Idag står Kina för 75 procent av all bitcoin-produktion och den så kallade miningen kräver så mycket energi att produktionen nu hotar landets mål att vara klimatneutral 2060.

– Utan lämpliga åtgärder kan den intensiva bitcoin-produktionen i Kina snabbt växa till ett hot som potentiellt kan underminera den plan som landet har för att minska sina klimatavtryck, skriver forskare från två engelska och två kinesiska universitet i en ny rapport som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications.

75 procent av bitcoin

Kina står idag för tre fjärdedelar av alla bitcoin som produceras. Bitcoins skapas genom så kallad mining när oerhörda mängder datakraft går åt för att lösa de enorma matematiska ekvationer som krävs för att en bitcoin-transaktion ska kunna äga rum. Att bryta bitcoins tjänar således två syften.

Den datorkraften kräver förstås energi och i Kina har det inneburit att många, så kallade miners, har flyttat ut till landsbygden där elen är billigare.

Klimatneutrala 2016

Från och med 2030 vill Kina ha nått sin topp i koldioxidutsläpp, för att sedan börja vägen mot att bli klimatneutrala år 2060. På den toppen kan bitcoin-utvinningen stå för fem procent av landets totala utsläpp.

Idag kostar en bitcoin ungefär 60 000 dollar och har tredubblat sitt värde sedan december förra året, inte minst tack vare investeringar i kryptovalutan av bland annat Elon Musks Tesla.  

Källa: BBC

8 april 2021 Uppdaterad 12 april 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.