Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AI-musik av 27-klubben

För att uppmärksamma psykisk ohälsa har organisationen Over the bridge skapat ny musik med hjälp av AI som liknar den så kallade 27-klubbens musik, det vill säga artister som valde bort livet när de var 27 år.

Artister som dött vid 27 års ålder går ibland under benämningen 27 Club, där återfinns bland andra Jimi Hendrix, Kurt Cobain, Janis Joplin, Jim Morrison och Amy Winehouse.

I klippet ovan hörs Drowned in the Sun som komponerats av en AI och fått rösten pålagd av Eric Hogan, som är sångare i ett tribute-band till Nirvana.

Syftet med att spela in ny musik som låter som att den hade kunnat spelats in av de nu döda artisterna är att uppmärksamma psykisk ohälsa och hur de som lider av det kan få hjälp. 

Hela 68 procent av alla musiker har upplevt perioder av depression. Självmordsförsök är mer än dubbelt så vanliga bland personer verksamma inom musikbranschen, jämfört med allmänheten. 

Albumet går under namnet Lost Tapes of the 27 Club och finns förutom på Youtube även tillgängligt på Spotify.

Källa: Lost Tapes of the 27 Club

8 april 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Flickr (Creative commons), Lost Tapes of the 27 Club

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

EU mot igenkänning

16 april 2021

Förbjud AI som används för ansiktsigenkänning i övervakningssyfte och som manipulerar mänskliga beslut. Det föreslår EU i en ny proposition.

Kvinnor mer videotrötta

16 april 2021

Kvinnor är mer trötta på videomöten än män, visar en stor studie. Nu vill forskarna se åtgärder från arbetsgivare som förebygger den så kallade zoomtröttheten.

Coop scannar hållbarhet

15 april 2021

Nu kan du anpassa dina inköp utifrån hur hållbara de är direkt i butiken. Idag lanserar Coop hållbarhetsdeklaration för drygt 10 000 varor i sin app.

Konsert när du vill

15 april 2021

En ny strömningstjänst för konserter startar i Norden. Tanken är att bli en sorts Netflix för musikevenemang där du kan lyssna på dina favoritartisters framträdanden hemifrån när du vill. 

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.