Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Sex gram drönare

Forskare vid MIT, Harvard och University of Hong Kong har utvecklat en insektsliknande drönare som väger lika mycket som en stor humla och är stryktålig. 

Minidrönarens småvingar kan slå upp till 500 slag i sekunden vilket gör att den kan återhämta sig snabbt även om den blir slagen av något.

Det är även möjligt för drönaren att genomföra olika avancerade manövrar, som exempelvis loopar. Den väger bara sex gram men verkar i dagsläget behöva en extern kraftkälla, vilket kan begränsa räckvidden.

Tanken är att drönaren framöver ska kunna användas vid räddningsuppdrag, för att inspektera avancerade maskiner eller pollinera grödor.

Källa: Feber, MIT

22 mars 2021 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto MIT

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.